Restart, nebo skutečný konec TOP 09?

1. 2. 2017

O víkendu představila TOP 09 svůj programový dokument Vize 2030 »Úspěšná země – odolná společnost« pro podzimní volby do sněmovny. Stalo se tak bleskově poté, co společnost STEM zveřejnila volební preference. Podle nich by se Kalouskově pravicové straně nepodařilo překročit pětiprocentní hranici pro vstup do dolní komory Parlamentu ČR. Zdá se, že dosavadní program postavený na Antibabišovi, mávání tibetskými vlajkami a podpora fašistické Ukrajiny Štětinou je vyčerpán a tak hlavní protagonisté při tvorbě nové vize tentokrát netradičně vsadili na výhled třináct let dopředu, který bude pro voliče přitažlivější než v případě jednoho volebního období.

Jedním z bodů programu je vyrovnání životní úrovně s Německem. Jde o podobný slib, který spousta občanů slyšela v roce 1989 při cinkání klíči z úst tehdejší nové kapitalistické politické garnitury v čele s Václavem Havlem. Nebo inspirací k zařazení tohoto »lákadla« bylo prohlášení Václava Klause, že do pěti let budeme brát 20 000 čistého?

Realita je taková, že jsme se za více než čtvrtstoletí nepřiblížili v rozdílu platů ani o korunu! Pracující lid v české zemi dělá nadále za třetinovou mzdu oproti pracujícím v Německu. Zmíněnou životní úroveň se podařilo překonat pouze podvodníkům a mafiánům.

»Nová« TOP 09 chce podle své vize podporovat střední třídu. A co matky samoživitelky, důchodci, tělesně postižení? O nich zde žádné zmínky bohužel nejsou!

Kalouskova strana touží budovat společnost vzdělanou, soudržnou a bohatou. Své umění vést zemi k prosperitě měla možnost TOP 09 ukázat v letech 2010-2013, kdy byla součástí pravicové vlády. Výsledkem činnosti jejich ministrů podle tehdejší vize »Úspěšná země« byl nárůst obrovské zadluženosti státu, paralyzace ekonomiky, reformní pokusy Hegera ve zdravotnictví, asociální politika Jaroslava Drábka a pokračující rozkrádání veřejného majetku.

Ať již TOP 09 v podzimních volbách dopadne jakkoliv, tak historický úkol splnila! Tím bylo prosazení a schválení zákona o církevních restitucích coby největšího tunelu v historii novodobého českého státu!

Nevím, zda voliči v horizontu dalších třinácti let s TOP 09 počítají. Jsem ale přesvědčen, že Kalousek je na politické scéně velkým hráčem a další tahy má dokonale naplánované. V případě volebního nezdaru tak zůstane jedna neznámá. Jaký název ponese jeho další nově založená strana?!

Mgr. Miroslav KAVIJ, předseda Plzeňského KV KSČM

Mgr. M. Kavij