V Doněcku se konalo poslední rozloučení s velitelem doněckého batalionu SOMALI plukovníkem Michailem Tolstych, kterému říkali Givi

11. 2. 2017

V Doněcku se dne 10.2.2017 konal pohřeb oblíbeného velitele batalionu SOMALI plukovníka Michaila Sergejeviče Tolstych, přezdívaného Givi, kterého zavraždila diverzní skupina ukrajinské armády dne 8.2.2017 v raních hodinách, když do jeho štábní místnosti odpálila pěchotní přenosnou raketu. Tolstych byl okamžitě mrtev, jeho tělo našli ohořelé, o dalších obětech zprávy nepíší.

Spekuluje se i o druhé variantě, že někdo do jeho místnosti umístil bombu, ale tato varianta je málo pravděpodobná. První výsledky ohledání ukazují na nejpravděpodobnější variantu, že se jednalo o raketový komplet "ŠMEL", jehož raketa spálí vše živé v okruhu 80 metrů od místa zásahu. Několik kanceláří vedle štábní místnosti, která dostala plný zásah, vyhořelo. 

Tolstych byl voják z povolání, sloužil původně u tankového pluku ukrajinské armády v okolí Doněcka. Když vypukly nepokoje na Majdanu, jel se osobně podívat do Kyjeva o co tam jde. Jak řekl, když uviděl ozbrojené  fašistické bojůvky Pravého sektoru, jak zapalují auta a střílí po policistech, jeho volba byla jasná. Rozhodl se bránit lid Donbasu před těmito fašistickými hordami.

Spolu s další velitelem Arsenjevem Pavlovem, přezdívaným Motorola, který vedl batalion Sparta bojoval Tolstych na přední linii fronty proti ukrajinským útočníkům na těch nejtěžších úsecích, u Debalceva, Mariupolu. Oba bataliony se zůčastnily bitvy o Doněcké letiště, kde se vedly nejtvrdší boje muže proti muži, jako v bojích o Reischstag! Tyto doněcké bataliony dokázaly vytlačit fašistický Pravý sektor z letiště a skoro zde přišel o život i velitel Pravého sektoru  Dmitro Jaroš, který zde byl vážně zraněn.

Motorola byl zákeřně zavražděn před několika měsíci, když nastoupil do výtahu a ten s ním explodoval. Teroristické komando nyní zavraždilo i druhého velitele Tolstycha a to v době, kdy je vyhlášeno na Ukrajině příměří v rámci tzv. Minských dohod.

S Givim Tolstychem se přišlo v Doněcku naposledy rozloučit několik desítek tisíc lidí a to i přesto, že tam bylo podle zpráv - 20 stupňů mrazu pod nulou. Givi Tolstych se stal hrdinou Donbasu! Byl však příliš mladý na to, aby umíral.

Čest Tvojí památce veliteli!

Zde je odkaz na krátké video:

http://www.vesti.ru/doc.html?id=2853737&tid=110014#/video/https%3A%2F%2F...