Zopakuje Le Penová výsledek brexitu?

14. 2. 2017

Letošní jarní prezidentské volby ve Francii budou dalším lakmusovým papírkem o soudržnosti a společném směřování Evropské unie. Po nedávném šokujícím brexitu tak může brzy následovat frexit.

V minulých dnech kandidátka na prezidentku Francie Marine Le Penová zveřejnila v rámci své kampaně volební program, jehož součástí je právě referendum o vystoupení Francie z EU.

Součástí 144 bodů zmíněného programu, který má vést ke změně současné Francie, je mimo jiné uvalení daní na dovoz a pracovní smlouvy pro cizince, snížení věku odchodu do důchodu, omezení bezplatného vzdělávání pouze na občany Francie, zavedení branné povinnosti a omezení aktivit NATO - včetně opuštění jejího velení. Není bez zajímavosti, že program Marine Le Penové připomíná volební program nynějšího amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Ve Francii žije zhruba pět milionů muslimů, což je největší islámská menšina v západní Evropě. Je tak zcela pochopitelné, že jedním z hlavních témat zůstává imigrační krize jako reakce na otřesné masivní teroristické útoky uskutečněné v zemi během posledních let.

Spoustu především vlastenecky zaměřených lidí proto nepřekvapila slova, která Le Penová ve svém projevu uvedla, že závoje, které nosí některé muslimské ženy, mešity a modlitby v ulicích Francie jsou nepřijatelným kulturním nebezpečím.

Ať již výsledek prezidentských voleb dopadne jakkoliv, jedno je jisté již nyní. Prodejná demagogická média nenechají až do samotných voleb na Marine Le Penové nit suchou. U hlavních mainstreamových médií možná dojde i ke změně prezentování předvolebních nálad ve Francii jako poučení ze způsobu medializování amerických voleb, kdy hlavní favoritka Hillary Clintonová nakonec propadla.

Případné vítězství Marine Le Penové tak nebude odrazem skutečné voličské nálady francouzských voličů, ale »výsledkem kremelské propagandy prezidenta Putina«!

Mgr. Miroslav Kavij, předseda Plzeňského KV KSČM
Haló noviny