K bezpečnostní konferenci v Mnichově, která se konala tento víkend

20. 2. 2017

Ukrajinský server www.vesti.ua zveřejnil dne 19.2.2017 článek o tom, že tato bezpečnostní konference v Mnichově byla pro prezidenta Ukrajiny Petro Porošenka v podstatě politickým debaklem.

Vesti.ua píší, že Porošenko dostal prostor vystoupit na této konferenci v pátek, ale všechna hlavní témata se diskutují a hlavní řečníci vystupují v sobotu. Porošenko prý ve svém vystoupení nepřinesl nic nového, jen zopakoval to, co od něj západní představitelé slyšeli už mnohokrát. Rusko jako agresor a hrozba pro svět, Putin nepřítel světa.

Téma Ukrajina bylo podle Vesti.ua na této konferenci okrajové! Mluvil o něm jen Porošenko, kancléřka Merkelová se údajně zmínila jen o tom, že je třeba plnit Minské dohody a na toto téma mluvil Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí, který dostal tuto otázku také z pléna.

Lavrov řekl k Minským dohodám, které byly podepsány v roce 2015 ohledně politického uregulování krize na Ukrajině, že západní představitelé v poslední době neustále volají po tom, že Rusko musí plnit Minské dohody, ale o Ukrajině západ neříká ani slovo! Ale pravda je podle Lavrova někde jinde. 

Lavrov prohlásil, že všem v tomto sále i těm, kteří se zaobírají problematikou Ukrajiny mimo tento sál musí být jasné, že bez politického jednání mezi ukrajinskou vládou a představiteli vzbouřených oblastí nemůže být dosaženo mírového řešení situace. Lavrov poukázal na to, že v Minských dohodách (jejichž platnost stvrdila Rada bezpečnosti OSN a jsou tedy závazné) je ustanovení o tom, že do 30 dní od jejich podpisu zahájí ukrajinská vláda přímé jednání s představiteli vzbouřených oblastí o politickém řešení situace, o změnách ústavy, státoprávního uspořádání a o proceduře zabezpečení konání demokratických voleb. To se však nestalo dodnes a nikdo ze západních politiků o tom nemluví! Proč? Vždyť to je podle Lavrova klíčové k řešení ukrajinské krize a nemůže to udělat Rusko!

V dalších komentářích kolem Ukrajiny se diskutuje nedávné zabití velitele doněckého vzbouřeneckého batalionu SOMALI, plukovníka Tolstycha, přezdívaného GIVI. Ukrajinská vláda vsadila v poslední době na teror a snaží se povraždit vůdčí osobnosti Luhanské a Doněcké republiky. V únoru 2017 byla odpálena raketa do kanceláře plukovníka Tolstycha, který tam uhořel. V říjnu 2016 vybuchl výtah s dalším velitelem vzbouřeneckého batalionu Pavlovem, přezdívaným Motorola. Záměr se kterým toto bylo provedeno, odtrhnout špičky vzbouřeneckých oblastí od mas se však nenaplnil. Ukázalo se, že tito představitelé vzbouřeneckých oddílů mají obrovskou podporu místního obyvatelstva. Na pohřeb plukovníka GIVI Tolstycha přišlo ve dvacetistupňovém mrazu několik desítek tisíc lidí Doněcka! Mnozí z nich volali nad rakví plukovníka – Hrdina! Náš hrdina!!!

Nyní je patrná snaha ze strany Ukrajiny, ale i některých západních zemí a NATO zpochybnit co nejvíce Minské dohody a zneplatnit je, jako nefunkční. Za jejich nenaplňování obvinit propagandisticky jednostranně Rusko a povstalce. Potom se vydat jinou cestou, cestou silové konfrontace se vzbouřenci, rozdělit Ukrajinu na několik částí, na západě na proevropskou a na východě Ukrajiny vtáhnout Rusko do válečného konfliktu za podpory NATO a USA, které tam stahují mohutná tanková vojska.

Na Ukrajině v těchto dnech dochází uhlí, protože to se těží na Donbase ve vzbouřeneckých oblastech. Ukrajinská vláda blokuje od počátku krize v roce 2014 zásobování východních oblastí veškerým zbožím (potraviny, léky nevyjímaje). Východní Luhanská a Doněcká republika naopak blokují energetické zásobování zbytku Ukrajiny uhlím. Ukrajinci tak bojují proti ukrajincům a řešení je v nedohlednu!

Ruská federace před několika dny přijala rozhodnutí, že uznává cestovní pasy Luhanské a Doněcké lidové republiky, a občané s tímto pasem nemusí mít vízum pro vstup na území Ruské federace. Dále že bude uznávat vysokoškolské diplomy těchto občanů a bude jim umožňovat pracovat bez časového omezení na ruském území. Je to reakce na dlouhodobě zakonzervovaný stav, který ukrajinská vláda neřeší, kdy naopak stupňuje na východě Ukrajiny napětí!