Hejtman Plzeňského kraje pan Bernard promluvil před národem

22. 2. 2017

V úterý 21.2.2017 byl zveřejněn na portále CENTRUM.CZ. videorozhovor s plzeňským hejtmanem panem Bernardem. /Hejtmanem zvoleným za ČSSD/.

Jedná se o poměrně krátký videorozhovor, cca 22 minut, na DV -TV, která patří majetkově do skupiny uhlobarona Zdeňka Bakaly, mediálního domu, který propaguje v ČR tzv. „Pražskou kavárnu“ a jim spřízněné politické názory.

Hejtman Bernard redakci přišel vhod, když jako jeden ze tří vyšších představitelů ČSSD v České republice se veřejně ohradil proti prohlášení předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, že spolupráce s KSČM na vládní úrovni je po parlamentních volbách 2017 možná. A že tzv. Bohumínské usnesení, zakazující vládní spolupráci ČSSD s KSČM je již vyčpělé. Tolik úvodem tohoto článku, ale není to to podstatné.

Co je důležitější je, že se jednalo o první veřejný videorozhovor, kdy plzeňský hejtman Bernard promluvil souvisle a zveřejnil své širší politické názory na různé situace. Doposud mu média dala možnost mluvit jen ve zkratkách a v holých větách. Jeho proslulá holá věta, jako představitele ČSSD po krajských volbách 2016 zněla: „S komunisty nikdy! To raději odejdu“.

O hejtmanu Bernardovi je známo, že má uvnitř ČSSD problémy, jednak, aby jej přijala členská základna ČSSD, protože nesplňoval vnitrostranická kritéria ČSSD v délce členství ve straně, aby mohl být umístěn na první místo kandidátky ČSSD na hejtmana kraje. Je to rychlokvaška bez politické historie v ČSSD instalovaná zhora.

A jednak proto, že má svými názory velmi blízko k ODS. Je to také zakladatel Občanského fóra ve Škoda Plzeň v roce 1989 a úspěšný privatizátor jednoho ze závodů tehdejší Škoda Plzeň.

Veřejně se ví, že Bernard je „dítě“ ministra vnitra ČR Milana Chovance, zároveň předsedy Plzeňského KV ČSSD. Bernard má za úkol dělat v Plzeňském kraji politiku Chovance. Ale ani to není důležité pro tento článek.

Důležité jsou pro veřejnost názory hejtmana Bernarda, jako představitele ČSSD v Plzeňském kraji na řadu skutečností. Pojďme se na ně společně podívat.

Hejtman Bernard ve videorozhovoru řekl zhruba tuto myšlenku:

Od II. světové války je svět nestabilní jako nikdy, myslím z hlediska bezpečnosti. Situace je natolik nebezpečná, že je potřeba, aby Česká republika někam patřila! Vadí mi, když KSČM zpochybňuje v této situaci NATO a EU. My musíme někam patřit!

S tím KSČM souhlasí, že je potřeba sjednat kolektivní bezpečnost pro naší republiku. Ale KSČM má problém s tím, že hlavním viníkem vyhrocené současné mezinárodní situace jsou právě USA a jejich úderná pěst - NATO.

Bylo to přeci NATO, kdo vybombardoval bez mandátu Rady bezpečnosti OSN Jugoslávii a povraždil tam tisíce nevinných lidí. Mimochodem se souhlasem ČSSD! Kdo bez mandátu OSN vybombardoval Irák, který je dodnes zmítán v chaosu, statisíce mrtvých nevinných lidí, píší o tom "Lékaři bez hranic". Kdo v roce 2012 zneužil tzv. Bezletovou zónu vyhlášenou Radou bezpečnosti OSN nad Libyí a vybombardoval ji, dodnes se do Evropy valí masy uprchlíků z Lybie, protože tam vládne chaos. Kdo vyzbrojoval tzv. Syrskou exilovou opozici, aby se zbraní v ruce svrhla legální syrskou vládu a demokraticky zvoleného prezidenta Sýrie Bašára Assada.

Tyto skutečnosti, jak se ukazuje hejtman Bernard nestačil vstřebat, možná proto, že se o nich uvnitř ČSSD raději nemluví z důvodu špatného svědomí! První politické téma které Bernard zmínil ve videorozhovoru a hned takové propastné mezery ve znalostech a tak hluboká politická dezorientace!

Ale pojďme dále.

Bernardovi se nelíbí, že předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip si dovolil říct, že ČSSD se pro Filipa chová nedůvěryhodně.

Filip to dokladoval na konkrétním příkladu, kdy ČSSD před parlamentními volbami 2013 slibovala voličům, jako její hlavní politické téma na které získávala ČSSD voliče, že omezí v případě vítězství ve volbách, tzv. církevní restituce. Po volbách ČSSD na tento slib úplně rezignovala! Sliby voličům vyměnila za teplá místa ve vládě pro ministry ČSSD v koalici s KDU-ČSL. Pan Bernard si to může ověřit v předvolebních tištěných materiálech z té doby. A Vojtěch Filip má pravdu, slib ČSSD v tomto případě ( a dalších) je jako hozený hrách na zeď.

Hejtman Bernard prohlásil, že ČSSD potřebuje spojence na levici, ale ne s extremistickými stranami. Měl na mysli KSČM! Prohlásil také, výborně se nám nyní po krajských volbách 2016 v Plzeňském kraji spolupracuje v koalici s ODS, KDU-ČSL, se Starostami a Zelenými. S těmi co rozkradli republiku se Bernardovi spolupracuje výborně, to je vážně dobrá zpráva pro těch dolních deset milionů!

Dále prohlásil, že on je pro zachování tzv. Bohumínského usnesení o nespolupráci ČSSD s KSČM na vládní úrovni. Že je to nejlepší pro voliče ČSSD a to nejlepší pro tuto zemi!

Co dodat k těmto výrokům?

Snad jen tolik, že hejtman Bernard se Milanu Chovancovi a plzeňské ČSSD skutečně povedl! Vypadá to, že Chovanec je sám zmatený a neví, koho zájmy by ČSSD měla hájit. Jestli těch dolních deseti milionů, nebo zájmy „bafuňářů“ ČSSD.

Hejtman Bernard se ukázal jako politicky velmi dezorientovaný a může způsobit ČSSD velké problémy při parlamentních volbách na podzim roku 2017.

Zde je odkaz na zmíněný videorozhovor s hejtmanem Plzeňského kraje panem Bernardem:

https://video.aktualne.cz/dvtv/kscm-polovina-jsou-stalinisti-polovina-re...