Vyšla Černá kniha České televize, autoři Petr Žantovský a Jiří Hroník

28. 2. 2017

Kmotrem knihy byl prezident republiky Miloš Zeman. Ve Slovenském domě při slavnostní chvíli křtu knihy řekl: ,,Já především doporučuji, aby, až se vám tato kniha zblízka dostane do ruky, tak abyste se podívali už na její obal. Pro ty, kteří jsou poněkud daleko, bych chtěl upozornit, že tento obal je nápadně podobný držáku na toaletní papír, což některé z nás může inspirovat ve vztahu vůči České televizi."

,,Víte, já mám rád fakta. A já nemám rád, když novináři píší žlučí a nikoli mozkem. Fakta mi říkají, že Česká televize není ani objektivní, ani nezávislá, a co je nejhorší, není ani profesionální. Protože takové tvrzení je zapotřebí dokázat, a důkazů by bylo tolik, že bychom tady byli do rána, dovolte mi uvést alespoň jeden jediný důkaz.

Ten důkaz se jmenuje pořad Americká volební noc. Nevím, jestli jste ho viděli. Úkolem profesionálních novinářů je sdělovat. V Americe probíhají volby, jsou tam dva kandidáti, nakonec, a každý z těchto kandidátů má ten a ten názor, který vyjádřil na těch a těch shromážděních. A to je všechno. V České televizi se sejde skupina puberťáků, myslím tím mentální puberťáky, nikoli nutně fyziologické nebo fyzické puberťáky, a zatímco, když už by to měla být beseda mezi stoupenci Trumpa a stoupenci Clintonové, tak tato beseda byla v poměru dva na dva, tak ta beseda byla v poměru čtyři nula ve prospěch Clintonové, což je jeden z mnoha důvodů, že naše televize není objektivní a že je ovládána jakousi bandou soustředěnou především kolem TOP 09.

Já jsem rád, že Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělila pokutu, nebo ne pokutu, výtku České televizi za tento pořad. Mimochodem, milý Petře, jestli to víš, Česká televize vymazala tento pořad ze svého archivu, což je hrubá chyba, protože ten by se měl naopak vysílat jako učební text pro studenty žurnalistiky. A mimochodem, Rada pro rozhlasové a televizní vysílání je odvážná po vítězství Donalda Trumpa, ale nejsem si tak úplně jist, zda by tuto výtku udělila, kdyby vyhrála paní Hillary Clintonová. 

Takže, přejme si, aby v České televizi byli lidé, kteří by informovali, informovali o několika možných alternativách, nikoli pouze o jedné, a aby svoje pubertální názory nevnucovali veřejnosti, protože brainwashing byl nejúspěšnější v Severní Koreji, a ta je poměrně daleko. 

Takže přeji, aby i tato kniha trochu přispěla k prozření uživatelů České televize jakož i politiků, kteří konec konců rozhodují o jejím osudu, a aby redaktoři České televize se stali, if possible, duševně normálními. Myslím, že je to velmi skromné přání, které se nejlépe realizuje výměnou těchto redaktorů."

27.2. 2017 

Zdroj: 
Nová republika