Sliby chyby nejen sociální demokracie!

28. 2. 2017

Mnoho diváků určitě zaznamenalo, že není dne, aby nám Bohuslav Sobotka prostřednictvím televizního zpravodajství nesdělil, jakého dalšího úspěchu současná vláda pod jeho vedením, myšleno ČSSD, dosáhla. Jednou nám premiér sděluje, že vstoupil do jednání s vedením České pošty nebo obchodního řetězce Albert ohledně »almužnových« platů jejich zaměstnanců, podruhé nás informuje, jak skvěle se daří naší ekonomice.

Tak třeba chtěl potěšit seniory. Důvodem je podstatné navýšení starobních penzí. V následném úterý radostná zpráva byla určena především zaměstnancům pobírajícím minimální mzdu. Stranou nezůstávají ani státní zaměstnanci, mladé rodiny s dětmi a další kategorie. Televizní divák tak pravidelnou masáží v podobě prezentace jednotlivých úspěchů a skvělé formy domácí ekonomiky zapomíná na skutečný stav, ve kterém se společnost nachází. Ten je ve skutečnosti podstatně jiný. Inu, volby se blíží!

Z důvodu objektivnosti dodávám, že některé problémy převzala Sobotkova vláda od těch předešlých. Skutečností zůstává, že za tři a půl roku vládnutí ale k žádné zásadní změně nepřispěla!

Neumím odhadnout, kolik voličů dokáže Sobotkova prezentace zveřejněných pozitivních opatření, doprovázená jeho širokým úsměvem, přesvědčit. Podstatně více voličů se bude oprávněně ptát, proč jeho strana ustoupila od církevních restitucí nebo proč řádně nekoná v otázce Bakalových OKD bytů. Co udělal pro snížení nelichotivých statistických čísel v podobě 65 tisíc bezdomovců a milionu lidí v exekuci? Co je příčinou, že čtvrtina populace trpí psychickými poruchami a v důsledku toho spotřeba antidepresiv v zemi roste? Nebo je to skutečně důsledek rostoucí životní úrovně občanů? Proč nižší minimální mzdu než naši zaměstnanci pobírají v rámci EU pouze Litevci, Lotyši, Bulhaři a Rumuni?

Těch proč by byla spousta a vysvětlení jediné!

Jakým způsobem současná vláda řeší problémy, svědčí případ těchto dnů. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek měl navrhnout opatření, díky kterému by cena za používání mobilního internetu byla srovnatelná s cenou v okolních sousedních státech. Vše bleskově a bravurně vyřešil jeho náměstek Lubomír Bokštefl. Na tiskové konferenci sdělil, že kdo chce levný internet jako v Polsku, má jet do Polska. Inu, i takto se dají věci řešit ke spokojenosti obyvatel státu. Alespoň v podání ČSSD! To, že pak Sobotka Mládka odvolal a postavil se do čela resortu sám, svědčí jen o tom, že premiér neví kudy kam.

Současný kapitalismus přívětivější pro lidstvo bohužel nebude! Je pouze na voličích, zda uvěří všem nereálným, populistickým, ale hlavně účelovým slibům politických stran, které se snaží o kosmetickou úpravu současného stavu společnosti. Nebo svoji důvěru spojí s hlasem pro KSČM, která jediná má zájem o budování sociálněji spravedlivější společnosti.

 

 

Autor: 
Mgr. Miroslav KAVIJ, předseda Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
autor, Halo noviny 28. února 2017