V Sýrii začalo v těchto dnech druhé osvobozování historického města Palmýra

2. 3. 2017

Podle zdrojů syrské tiskové kanceláře SANA.sy syrská armáda začala novou operaci na osvobozené historické Palmýry, kde jsou artefakty nevyčíslitelné historické hodnoty po předchozích osídleních staré 1700 – 1800 let. První jednotky syrské armády se už probojovaly a opevnily na předměstí Palmýry.

Teroristé z IGIL původně obsadily Palmýru v květnu 2015 a v březnu 2016 z ní byly vytlačeni pravidelnou armádou Sýrie.

Palmýra nemá žádný strategický vojenský význam, ale je to křižovatka cest uprostřed Sýrie a hlavně známý a viditelný historický symbol Sýrie, kdy její obsazení je tématem pro media z celého světa.

V prosinci roku 2016, když vrcholily těžké boje v Sýrii za osvobození města Aleppa, které bylo z větší části v držení islámských teroristů více než 4 roky, a kdy syrská vláda přesunula všechny disponibilní vojenské síly k Aleppu,  znovu islamisté zaútočili na Palmýru, kde zůstaly jen týlové jednotky syrské armády.

Druhé obsazení Palmýry islamisty se uskutečnilo cca 10 dní před osvobozením Aleppa. Američané v té době „pozastavili aktivní“ vojenské operace proti IGIL u syrského města Rakká, které je základnou teroristů. Tím však umožnili teroristům se přesunout i s vojenskou technikou a přeskupit se k útoku na Palmýru.

Více než 5000 teroristů z IGIL pak zahájilo útok na Palmýru z několika směrů v sobotu, dne 10.12.2016.

První dva útoky na město se podařilo syrské armádě za pomoci ruského letectva odrazit, při dalším útoku v neděli 11.12.2016 v podvečer už obrana města nevydržela a Palmýra se dostala opět do rukou teroristů.

Islamisté útočili údajně pomocí několika desítek atentátníků – sebevrahů, kteří měli za úkol dojet k obraně města s naplněným osobním automobilem plným trhavin a tam se odpálit. Podařilo se jim takto prolomil obranu města za cenu nesmírných lidských obětí! Na Palmýru útočili teroristé s tanky, raketovými dělostřeleckými systémy, za podpory těžkých kulometů umístěných na dodávkových vozidlech a ručními přenosnými raketovými zbraněmi.

Většina obyvatel byla evakuována před dobytím Palmýry, asi 20% obyvatelstva zůstalo. Po dobytí Palmýry začali teroristé cílevědomě ničit historické památky a terorizovat místní obyvatelstvo.

Dobytí Palmýry teroristy bylo úzce provázáno a načasováno s těžkými boji o syrské město Allepo! USA chtěly touto operací odpoutat syrské vojenské jednotky od Allepa a nechtěly připustit jeho dobytí a osvobození. To se jim však nepodařilo docílit!

Více než 5000 teroristů, kteří se zformovali a vyzbrojili pro útok na Palmýru, vyrazilo do útoku z území v Sýrii, které je totiž  pod kontrolou armády USA. A že by americká vojenská rozvědka s mnoha bezpilotními letouny nevěděla o tom, že se na jimi kontrolovaném území Sýrie formuje tak velká vojenská síla s tanky, raketomety a mnoha desítkami vozidel je vyloučené!

Palmýra tedy dočasně padla. Aleppo bylo během deseti dní plně osvobozeno, mnoho teroristů se vzdalo a složilo zbraně. Na území města Aleppo byli zajati také příslušníci amerických speciálních vojenských sil, kteří odtud byli převezeni s rukama nad hlavou do Turecka. Byla to obrovská potupa, jak pro tyto speciální jednotky, tak pro prezidenta Baracka Obamu, který je tam tajně vyslal na pomoc IGIL.

Palmýra i Aleppo ukazují světu, jakou skutečnou roli v tomto konfliktu v Sýrii hrají USA a jejich nohsledi. Teoristé z IGIL jsou nástrojem USA na svržení syrské vlády a demokraticky zvoleného prezidenta Sýrie Bašára Assada. USA vedou krvavou a špinavou válku na cizím území, cizími rukami a za cizí peníze (Kataru a Saudské Arábie) na prosazení svých hegemonistických a kořistnických cílů.

Není sebemenších pochyb o tom, že i nyní budou teroristé z IGIL z Palmýry vytlačeni, nebo tam budou pobyti! Stojí to však zbytečně mnoho lidských životů nevinných lidí, kteří bojují za spravedlnost, za svou vlast Sýrii, proti mezinárodnímu terorismu!

Mediální úsek KV KSČM
www.sana.sy