Špatně rozehraná partie!

3. 3. 2017

Z dob ministra financí Václava Klause víme, že peníze jsou až na prvním místě. Možná i proto hlavním tématem většiny politických stran k získání voličů v nadcházejících poslaneckých volbách bude téma daní. Své prvotní představy o jejich podobě představila veřejnosti nejen vládnoucí ČSSD a ANO, ale i opoziční ODS. Již nyní je jasné, že jejich verze především z dílny Sobotky a Babiše se budou měnit. Zvláště, když ty prvotní byly jakýmsi lakmusovým papírkem, bez jakýchkoliv hlubších ekonomických analýz na dopad státního rozpočtu. Nastolené téma znamenající povolební finančně štědřejší dny našich občanů se tak stává výbornou clonou k prosazení zneklidňujících bezpečnostních opatření našeho státu z pohledu udržení míru v Evropě.

Prvním je snaha některých zákonodárců, majících v úmyslu změnit Ústavu České republiky, článek 43, a tím umožnit dočasný pobyt cizích ozbrojených sil na našem území, údajně jen na šedesát dní.

Dalším je »přidružení« 4. brigády rychlého nasazení k 10. německé pancéřové divizi. Podpis tohoto ponižujícího dokumentu ministrem Stropnickým je nejen plivanec do tváře generace, která okupaci pamatuje, ale znamená i postupující podřizování naší republiky Německu z pohledu ekonomického. Znamená pokračování politiky českého propagátora sudetoněmeckého landsmanšaftu v podání dalšího vládního kolaboranta Daniela Hermana.

Obě události přispívají k vyhrocování a eskalaci napětí mezi agresivním válečným paktem NATO a Ruskou federací. I při pohledu na výdaje určené k obraně je zřejmé, kdo má zájem o získání příštího cizího území a v pokračování politiky napadání suverénních států. Vojenské výdaje USA ve výši více než 600 miliard dolarů znamenající světové prvenství, oproti částce kolem padesáti miliard dolarů Ruska, hovoří za všechny další argumenty.

Odevzdáním hlasovacího lístku předvolební tanečky skončí.

Nadále bude platit, že pokud existují daňové ráje a možnost »přesunu« spekulativního kapitálu, tak stát a občané budou vždy tahat za kratší konec provazu. O výši příjmů obyvatel a státu budou i nadále rozhodovat zahraniční vlastníci firem, finanční struktury a spekulativní trendy. O naší bezpečnosti či nebezpečnosti Evropská komise a NATO.

Z historie víme, že kapitalistická společnost sociální otázky vyřešit neumí. A válečný konflikt, který v minulosti býval řešením dočasným, se může příště stát řešením bohužel konečným!

 

Autor: 
Mgr. Miroslav KAVIJ, předseda Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
autor, pro Haló noviny 4.3.2017