O čem sní ministr Stropnický?

11. 3. 2017

Opětovně zvolený předseda hnutí ANO 2011 Andrej Babiš svým voličům na nedávno skončeném sněmu sdělil, o čem sní.

Jeho »stranický« kolega, současný ministr obrany, je zatím k veřejnosti méně sdílnější a opatrnější. Médii přesto proběhla informace, že hnutí ANO může přece jen uvažovat o svém kandidátovi na příštího prezidenta České republiky, jímž by měl být herec Martin Stropnický. Z pohledu rozhodování voliče se zdá, že je mnoho důvodů, proč jej volit.

K těm patří jeho bohaté zkušenosti z diplomacie z dob, kdy působil jako velvyslanec ČR v Portugalsku, Itálii a Vatikánu. V porovnání s předcházejícími ministry obrany není jeho jméno spojeno s žádným korupčním skandálem. Patří k těm kandidátům, kteří minimálně rozdělují české voliče. Také k prosazování požadavků a strategie NATO je adeptem víc než vhodným.

Navíc patří k tvrdým zastáncům a příznivcům navyšování vojenského rozpočtu státu na požadovaná dvě procenta. Jeho současné kroky z pozice ministra obrany směřují k přeměně současného torza české armády v expediční sbor NATO. Namísto přípravy armády k prvotnímu úkolu, kterým je obrana republiky, veškeré úsilí směřuje na nové »ruské tažení«. To je také důvodem jeho souhlasného podpisu, aby část české armády přešla pod německé velení.

Přestože představa nového vojenského plánu na dobytí Ruska, tentokrát s naší účastí, je hrozivá, tak s nepochopením a kritikou mezi veřejností se ve větším měřítku nesetkala. Ale pohoršil naše občany snad nápad kolaboranta v dresu KDU-ČSL Daniela Hermana směřující k tomu, aby se Česká republika v budoucnu stala sedmnáctou spolkovou zemí Německa?

Z pohledu tohoto hodnocení se zdá, že vhodnějším adeptem by byl snad jen Petr Pavel. Ten ale zatím poslušně plní politické zadání z pozice předsedy Vojenského výboru NATO. Ale kdoví. Možná i jeho čas jednou přijde.

Zda se sny Martina Stropnického přiblíží více realitě, možná napoví i průběh plánované společné návštěvy současného našeho prezidenta Miloše Zemana s ministrem financí Andrejem Babišem v USA v dubnu letošního roku.

 

Autor: 
Mgr. Miroslav KAVIJ - předseda Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
autor, Halo noviny 11. března 2017