Čeští vojáci se předvedli na cvičení v Litvě

22. 3. 2017

Na webových stránkách ústředního výboru Komunistické strany Ukrajiny se objevila v úterý 21.3.2017 zpráva, že čeští vojáci, kteří přijeli v polovině ledna 2017 na tříměsíční cvičení do Litvy se tam nedávno porvali s ochrankou jednoho večerního klubu. Údajně pod vlivem alkoholu (v civilním oblečení) se tam neomaleně domáhali vstupu do jednoho nočního klubu, kam je ochranka nechtěla pustit. Došlo ke rvačce s ochrankou klubu. Ta zavolala policii a ta musela české voláky zklidnit elektrickým paralyzerem! Došlo prý i k potyčkám českých vojáků s litevskou Policií! Policie incident natočila na videokameru. Všechny české vojáky pak odvezla zpacifikované na místní stanici Policie a po výslechu je propustila.

Vzhledem k tomu, že se jedná o cizí vojenské příslušníky sil NATO, na zásah vyšších politických míst Litvy byla celá záležitost "uklizena" s tím, že situaci provinilců má vyřešit Armáda ČR. Záležitost prý nebyla předána litevské prokuratuře.

Incident se stal pravděpodobně těsně před odjezdem českých vojáků z Litvy, protože 20.3.2017 se měli začít vracet do České republiky (přesný datum incidentu není ve zdrojovém článku uveden).

Cvičení se koná po dohodě zemí Visegrádské čtyřky z jara 2016, kdy se v Litvě mají střídat mechanizované prapory těchto zemí. Češi zahajují jako první, po nich nastupují slováci, pak poláci a nakonec maďaři. Armáda ČR tam má 150 vojáků a 37 jednotek bojové techniky (74. lehkého motorizovaného praporu Bučovice). Cvičení má název Training Bridge - 2017.

Vrchol cvičení proběhl ve výcvikovém vojenském prostoru Pabrade severně od litevské metropole Vilnius začátkem března 2017 před zraky ministra obrany Martina Stropnického, náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře a litevských armádních velitelů.

Cvičení je součástí provokací NATO na hranicích Ruska, odůvodněno údajnou ruskou vojenskou hrozbou. Jedná se prý podle ministra Stropnického o "demonstraci odhodlání armády České republiky bránit společný prostor zemí NATO". Jak známo ministr Stropnický je přeborník v hereckých kouscích, přetvářce a ve vysílání falešných gest. Celý tento projekt je totiž trapný, postavený na lži a propagandě NATO.

Cvičení se koná 1000 km od České republiky. Logistika a zásobování po celé tři měsíce jsou prováděny armádou z České republiky.

Český daňový poplatník opět zaplakal!

Mediální úsek KV KSČM
ÚV KS Ukrajiny