K výbuchu muničního skladu v ukrajinské Balakleje

26. 3. 2017

Ve čtvrtek v noci 23.3.2017 došlo k mohutnému výbuchu v armádním muničním skladu u ukrajinského města Balakleja v Charkovské oblasti. Tento muniční sklad je vzdálen asi 60 kilometrů od linie bojů, které vede ukrajinská armáda s Doněckou a Luhnaskou oblastí Ukrajiny. Muniční sklad je hlavní zásobárnou střeliva pro ukrajinskou armádu pro tento vnitroukrajinský ozbrojený konflikt.

Jedná se údajně o největší armádní muniční sklad na Ukrajině, kde je podle oficiálních údajů Ministerstva obrany Ukrajiny uskladněno 138 000 tun tankových a dělostřeleckých granátů, včetně raketového střeliva do systémů GRAD a TOČKA U. Je zde uskladněna údajně 1/3 zásob munice ukrajinské armády.

Podle vyšetřovatelů Ministerstva obrany Ukrajiny jsou dvě verze, jak k tomuto výbuchu došlo. Tou první je diverzní akce specnazu Doněcké a Luhanské republiky, který zapálil tento muniční sklad, údajně s pomocí dronu či bezpilotniku.

Tou druhou verzí je nedbalost, nebo dokonce záměr ukrajinských vojáků, kteří zodpovídají za sklad munice a chtěli tímto krokem možná zakrýt nesrovnalosti ve skladovaném množství munice. I takové případy už se na Ukrajně staly před několika roky.

Nejvíce prý byla výbuchem zasažena obec Jakovenko, která leží v těsné blízkosti muničního skladu. Zde byly vyraženy skla ze všech oken, několik domů shořelo a nebo bylo tlakovou vlnou silně poškozeno. Do vzdálenosti několika kilometrů od muničního skladu létají do okolí a okolních obcí při explozích části raket a munice. Armáda varovala obyvatelstvo, aby se těchto částí munice nedotýkali, aby volali pyrotechniky.

Celkem prý bylo poškozeno v okolí muničního skladu 243 domů, z toho 117 bytovek s více byty a 87 rodinných domů. Dále byly poškozeny desítky objektů obecní, nebo státní infrastruktury, včetně průmyslových podniků.

Vojenští pozorovatelé k této události však uvádějí, že k výbuchu muničního skladu došlo v době, kdy byla připravena jarní ofenziva ukrajinské armády na Doněckou a Luhanskou oblast. Prezident Ukrajiny Petr Porošenko prý chtěl zlomit vojenskou silou odpor těchto vzbouřených oblastí. Teď je situace taková, že ukrajinská armáda utrpěla ohromné materiální ztráty na munici a nemá čím střílet. Ofenziva se odkládá! Problém pro Ukrajinu je také v tom, že některá munice se vyrábí v Doněcké, nebo Luhanské republice a Ukrajina ji nemá čím nahradit!

Likvidace požáru muničního skladu a následků výbuchu potrvá řadu týdnů, možná i měsíců. Česká republika s tím má zkušenost z muničního skladu ve Vrběticích. 

Autor: 
Mediální úsek KV KSČM PK
Zdroj: 
www.vesti.ua, www. vesti.ru