K použití chemických zbraní v syrském Chán Šajchúnu

6. 4. 2017

V úterý 4.4.2017 obletěla svět děsivá zpráva o použití nervově – paralytického plynu Sarin v syrském městě Chán Šajchún v syrské provincii Idlib. Městě, které ovládají islámští teroristé, (dle českých veřejnoprávních medií – ozbrojená demokratická opozice) usilující se zbraní v ruce o svržení legální syrské vlády. K útoku mělo dojít mezi 11:30 – 12:30 místního času.

Na místě chemického útoku, jako vždy v posledních letech, když se něco v Sýrii zásadního stalo byla jako první organizace, tzv. „Bílé přilby“, která poskytla strašlivé fotografie a informace z místa činu. Zprávu o tomto chemickém útoku přijala a do světa okamžitě rozšířila globální britská mediální zpravodajská agentura Reuters. Od ní ji převzaly další tiskové agentury většiny zemí světa, včetně české ČTK a českých veřejnoprávních medií. Celá planeta během pár hodin od události byla informována z tohoto zdroje o chemickém útoku v Sýrii.

Vrcholní politici imperialistických mocností USA, Francie a Velké Británie považovali za nutné okamžitě na tuto zprávu reagovat a jako první odsoudili Ruskou federaci, že její letectvo, které působí v Sýrii na straně vládních vojsk svrhlo na toto město chemické bomby. Zároveň za hlavního viníka označili prezidenta Sýrie Bašára Assada a vládnoucí režim v Sýrii.

Americká představitelka v OSN Haleyová bezprostředně poté vystoupila s tvrdým projevem, že USA nemohou přihlížet takovým zločinům proti lidstvu a jsou připraveny okamžitě vojensky v Sýrii zasáhnout, pokud nebude mezinárodní společenství (OSN) schopné adekvátní reakce na tento zločin.

Stejný scénář se ale odehrál před léty (5.2.2003) v Iráku, kdy tehdejší státní tajemník USA Colin Powell informoval Radu bezpečnosti OSN o tom, že Irák má plné sklady zbraní hromadného ničení, které ohrožují celou planetu. USA a CIA prý o tom mají nezvratitelné důkazy. To se stalo záminkou pro vojenskou intervenci USA do Iráku, bez mandátu RB OSN, při které američané povraždili statisíce nevinných iráckých občanů. Irák je dodnes rozvrácená země. A to hlavní – žádné chemické zbraně se v Iráku nenašly dodnes!

Všechna tato prohlášení západních politiků určovala okamžitě viníka (!), aniž by byly v tu chvíli k dispozici ověřené informace z místa činu, k jakému útoku tam došlo, jaký plyn byl použit a kolik je vlastně obětí! Samozřejmě česká veřejnoprávní média tato prohlášení převzala a každých 30 minut a vyvolávala protisyrskou a protiruskou hysterii!

Evidentně ani britská tisková agentura Reuters neměla tyto zprávy ověřené z více nezávislých zdrojů či z místa činu a zcela určitě věděla, jakou vlnu emocí po celém světě tato zpráva vyvolá.

Situace se však začala měnit poté, co ruské Ministerstvo obrany, které pomocí kosmických prostředků monitoruje (a zaznamenává na záznam)  nebe nad Sýrií přišlo s prohlášením, že ruské letectvo v této části Sýrie v tu dobu vůbec neoperovalo!

Západní média musela udělat první korekci v označení viníků. Rusko bylo ze hry venku.

Velení syrské armády učinilo prohlášení, že v té době syrské letectvo bombardovalo vojenskou rozvědkou označené objekty, kde byly zjištěny dílny islamistů na výrobu chemických zbraní a kde byla vyšší koncentrace bojových vozidel islamistů. Pravděpodobně při tomto zásahu došlo k výbuch chemické munice, ale není to jisté, ani ověřené.

Sýrie vydala prohlášení, že pod dohledem zahraničních expertů zlikvidovala před několika lety zásoby svých chemických zbraní, (kteří to potvrdili písemným prohlášením), a že žádné chemické zbraně nevlastní, nepoužila a v budoucnu nepoužije!

Ale vraťme se k „Bílým přilbám“ – které se prezentují jako Syrská občanská domobrana. Je to dobrolnické záchranné sdružení, které působí na území Sýrie obsazené islamisty(!). Často jsou vidět její členové na fotografiích v bílých přilbách na hlavě, jak zachraňují a vynášejí raněné z rozbořených domů v Sýrii.

Bohužel až příliš často asistují při takových mimořádných událostech v Sýrii, jako je tato. Z pořízených fotografií je také patrné, že jejich členové jsou často zachyceni na místech spolu s islamisty, dokonce jak drží v ruce jejich prapor, často i se samopalem v ruce. Jejich některé „šokující“ fotografie které obletěly svět, jsou uměle vytvořené pro propagandu, aby ovlivnily veřejné mínění světa proti syrské vládě a armádě. Jsou součástí informační války a útočí na emoce. (Jedna z takových propagandistických fotografií je v upoutávce na tento článek, všimněte si, že se jedná stále o jednu a tutéž dívenku zachraňovanou při různých příležitostech).

Další jejich fotografie najdete na google - obrázky. Zadejte do vyhledavače ruský a pak anglický text: (A všimněte si rozdílu fotografií, jaké Vám nabídne vyhledavač při použití obou jazyků).

Белые каски                          nebo                     White helmets

Představitelé USA, Francie a Velké Británie okamžitě připravili návrh odsuzující rezoluce Rady bezpečnosti OSN – určující viníky – syrský vládní režim.

Ruská federace, jako stálý člen RB OSN tento návrh rezoluce odmítla, jako uspěchaný a návrh bez logiky. Rusko navrhlo přijmout rezoluci se standardním postupem, nejdříve na místě vyšetřit co se stalo za pomoci týmu mezinárodních expertů, jaká látka tam byla použita a kolik je skutečných obětí, pak vypátrat viníky a potrestat jej.

Celá událost s chemickým útokem se odehrála na pozadí důležitých akcí. V Bruselu začíná dárcovská konference k Sýrii, kde bude přítomno více než 70 delegací z různých zemí světa. V Ženevě a v Astaně probíhají důležitá jednání o politickém uregulování syrské krize.

Je také pravděpodobné, že tato událost měla ovlivnit probíhající jednání o Sýrii a že byla předem naplánována a načasována.

Autor: 
Mediální úsek KV KSČM PK
Zdroj: 
Mediální úsek KV KSČM PK s využitím zpravodajství různých tiskových agentur světa