Komentáře zahraničních expertů k raketovému útoku USA na leteckou základnu Šajrát v Sýrii

8. 4. 2017

Na internetu ve světě se objevují hodnotící komentáře expertů k tomuto raketovému útoku. Zde je několik zajímavých poznámek k této události, které se v českých mediích nedočtete.

Právní stránka tohoto raketového úderu:
Rusko označilo tento vojenský akt jako hrubé narušení mezinárodního práva, kdy byl vojensky napaden stálým členem Rady bezpečnosti OSN – USA (jadernou mocností) jiný členský stát OSN – Syrská arabská republika a to bez mandátu RB OSN. Tudíž se jedná o vojenskou agresi a válečný zločin ze strany USA. Hrubě byla narušena Charta OSN a systém mezinárodního práva.

Raketový úder byl proveden cca 48 hodin po oznámení o chemickém útoku v Chán Šajchůnu v provincii Idlib v Sýrii.

Elementární důkazy o tom, že byl použit Sarin, případně jiný bojový plyn, kdo jej použil (případně, že jej použila syrská armáda) a kolik je obětí, nebyly v tu dobu k dispozici. USA zaútočily na Sýrii na základě jakýchsi sestříhaných videí na YouTube, fotografií a textů, většinou dodaných od tzv. syrských "Bílých přileb“, o kterých se ví, že jsou často napojené na IGIL (islámské teroristy). 

Odborníci na problematiku chemických zbraní tvrdí, že minimální lhůta pro ustavení mezinárodního expertního týmu, jeho dopravy na místo a určení o jaký plyn se jednalo, prohlídka obětí a vyšetření raněných a základní vyšetření událostí trvá minimálně týden.

Tzn. USA útočily na Sýrii bez důkazů, pod mediální manipulací, v rozporu s mezinárodním právem!

Vojenská stránka věci:
USA zaútočily na syrskou leteckou základnu ze dvou lodí ze Středozemního moře (jedné lodi velí žena – kapitán lodi). Mezi 03:52 až 03:56 moskevského času (někdy mezi 11:30 – 12:00 syrského času). Odpálily na Sýrii celkem 59 raket s plochou dráhou letu – Tomahawk. Údajně jsou tři modifikace Tomahawků, ta třetí je s atomovými hlavicemi, které použity nebyly. Jeden Tomahavk stojí od 1,5 až do 3 milionů dolarů. Tzn. USA na tuto vojenskou akci utratily minimálně 100 milionů dolarů.
Podle pozorovatelů, kteří se dostali ihned po útoku na tuto syrskou leteckou základnu, komplex letiště zasáhlo 23 Tomahawků, 36 jich letělo mimo, nebo byly sestřeleny syrskou protivzdušnou obranou. To je údajně velká procentní neúspěšnost.
Tomahawky zasáhly sklad leteckého paliva, výzbrojní sklad, sklad součástek, radarové stanice, jídelnu mužstva a několik hangárů s letadly. Celkem bylo zničeno 9 letadel MIG 21 a MIG 23. 
Údajně jsou 2 syrští vojáci nezvěstní, 4 vojáci mrtví a 6 raněných.
Startovací a přistávací dráha nebyla zasažena a je nepoškozena. Nepoškozeny jsou také rolovací dráhy, stojánky hotovosti a řada hangárů s technikou.
Co je podstatné je to, že do 24 hodin od amerického útoku je základna schopna obnovit letecký provoz s minimálními náklady. Toto stálo USA minimálně 100 milionů dolarů!
USA předaly údajně informaci o tomto raketovém útoku na Sýrii Ruské federaci dvě hodiny před zahájením útoku, zřejmě proto, aby nebyly ztráty mezi ruskými vojenskými poradci. Sýrii se podařilo odvézt z této letecké základny všechny piloty, ti jsou připraveni k okamžitému plnění bojových úkolů.
Vojenští experti tvrdí, že příprava těchto raketových úderů trvá déle než 48 hodin, či kratší čas. Je potřeba mít k dispozici údaje od rozvědky, kde je co skladováno, jaké jsou tam zbraňové systémy a jejich rozmístění, jaký je tam režim činnosti atd. Nějaký čas si také vyžádá příprava raket ke startu. Jinými slovy, vojenští experti jsou zajedno v tom, že celý útok byl naplánován už předem, před údajným chemickým útokem z 4.4.2017. Má to souvislost i s tím, že ihned po raketovém útoku USA přešly do ofenzívy ozbrojené bojůvky islámských teroristů v tomto sektoru.

Co je zásadní – několik hodin po raketovém útoku na tuto leteckou základnu se sem dostavil ruský televizní štáb, který vysílal živě v přímém přenosu obrázky z této základny. Jeho zpravodaj Jevgenij Podubnyj navštívil hangár kde bylo shořelé letadlo MIG 23, místo kde byl původně sklad munice, a jiná místa. Po celou dobu se tam pohyboval bez plynové masky, což znamená, že na této základně nebyly uskladněny žádné chemické zbraně!

Z pohledu chemických zbraní:
Sýrie pod dohledem expertů USA, NATO, Ruska a expertů OSN zlikvidovala všechny chemické zbraně v držení vládních vojsk. Tato ostře sledovaná operace probíhala v letech 2013 a skončila v srpnu 2014. Tyto zbraně se likvidovaly mmj. na lodi USA, ale také v Německu, ve Velké Británii a ve Finsku. Speciální americká loď Cape Ray dokončila v 08/2014 likvidaci 600 tun chemických zbraní ze Sýrie na hladině Středozemního moře. Zničení 581 tun chemikálií používaných na výrobu sarinu a 19,8 tun hořčičného plynu – yperitu, potvrdila oficiálně také mezinárodní Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), jejíž inspektoři na převoz a likvidaci chemických zbraní ze Sýrie dohlíželi. Bylo o úspěšném ukončení této operace vydáno závazné písemné prohlášení této organizace pro Radu bezpečnosti OSN! To vše, lze zpětně dohledat na webu.
Dokonce (!), za likvidaci chemických zbraní Sýrie byly následně uděleny Nobelovy ceny!
Syrská vláda v souvislosti s údajným chemickým útokem v Chán Šajchůnu ze 4.4.2017 vydala prohlášení, že nevlastní žádné chemické zbraně, nepoužila je a nebude je používat!

Z politické stránky věci:
Experti se shodují (viz text výše), že z vojenského pohledu se nejednalo o něco, čím by se mohly USA chlubit. Celá akce má více vektorů a velmi důležitým je aspekt vnitropolitický v USA.
Podle Marie Zacharové – mluvčí ministerstva zahraničních věcí Ruské federace, je půl roku po volbách nového prezidenta USA a Donald Trump už je téměř 3 měsíce ve funkci prezidenta (20.1.2017 nastoupil) a USA nemají zpracovanou a schválenou Kongresem žádnou koncepci zahraniční politiky!
Podle Zacharovové se v USA stále perou klany o moc! Viděli jsme 3 etapy této bitvy klanů. Předvolební surová kampaň o nového prezidenta Clintonová vs. Trump. Boj klanů v době voleb a nyní jsme ve třetí povolební etapě – tzv. post elektorální etapě! Toto všechno jsou důsledky bezkoncepce americké politické reprezentace.
Trump je v USA v těžké pozici, bijí do něj ze všech stran, včetně medií. O nenávisti (to je více než nepřátelství) Trumpa s The New York Times se mluví po celém světě. Vojensko-průmyslový komplex a armáda si prosazují své zájmy, vymykají se kontrole volených orgánů. Armáda si dělá co chce, neposkytuje Trumpovi důležité informace. Trump a jeho poradci jsou odposloucháváni a špehováni. Trump je pro některé klany figurkou.
Po tomto raketovém úderu ale americká média změnila vůči Trumpovi tón a sjednotila se. Prezident ukázal konečně rozhodnost, zdvihl americký prapor, je schopen prosazovat americké národní zájmy a americké hodnoty ve světě, atd. Raketovým útokem došlo k přeformátování vztahu medií k Trumpovi a jeho kredit uvnitř USA stoupl.
Zacharovová řekla pro TV Russia1, že v 04:00 hodin svolávala služba Ministerstva zahraničí RF vedoucí představitele na ministerstvo. V 05:00 hodin moskevského času volali američtí novináři z USA Zacharovové a ptali se jí, aby jim řekla, co se to děje!? Že v USA nejsou k dispozici žádné oficiální informace. 

Co je důležité je to, že v době raketového útoku USA na Sýrii je na oficiální návštěvě nejvyšší čínský představitel - prezident Si Ťin-Pching. Raketový útok se uskutečnil v době oficiální večeře Trumpa s Si Ťin-Pchingem. Televizní proslov Trumpa k americké veřejnosti o zahájení raketového úderu byl předtočen a čínský prezident byl postaven před hotovou věc. Je to hrubé narušení diplomatického protokolu! 
USA zvolily tento čas záměrně. Nedali čínskému prezidentu a Číně čas na reakci. Mohli zahájit úder o 24 hodin později, nebo dříve, aby Čína mohla zareagovat a zaujmout k události postoj.
Si Ťin-Pching údajně na toto téma na oficiální večeři prohlásil, že Čína zastává názor se nevměšovat do cizích státních záležitostí, uplatňuje postoj zdrženlivosti a na prvním místě hledá politické řešení, ne vojenské. Tzn. hraje se zde v této souvislosti i s „čínskou kartou“. Čína chce podle pozorovatelů od USA podporu politiky jedné Číny. Amerika potřebuje čínské investice na podporu dolaru.

Závěrem:
Experti se shodují, že raketový útok USA na Sýrii byl více politickou záležitosti, než vojenskou. Svoji roli v tom sehrál Public relations celé akce. Shodují se v tom, že to byla mimořádně nebezpečná akce pro celý systém soužití států a mezinárodní právní systém.

Pokud se týká České republiky, jediná KSČM z parlamentních stran odsoudila veřejně tuto barbarskou vojenskou agresi USA vůči Sýrii, kdy zemřeli nevinní lidé (jak vojáci, tak civilisté mimo letiště v blízké vesnici, včetně dětí) a byly způsobeny Sýrii značné materiální škody. Všechny ostatní tzv. české „demokratické strany“, které mají na prvním místě své činnosti „řád a pořádek“, tedy právo, demokracii, humanitu a lidská práva, tuto vojenskou agresi USA schvalují, včetně premiéra Sobotky a ministra zahraničí Zaorálka, oba z ČSSD! Občan by měl být tedy více ve střehu, čeho všeho jsou tyto strany schopny!

K postoji český politiků a politických stran se vrátíme později.

Autor: 
Mediální úsek KV KSČM PK
Zdroj: 
Mediální úsek KV KSČM PK + média ve světě