Michal Horáček - kandidát na prezidenta promarnil další šanci

14. 4. 2017

Se zájmem jsme sledovali v posledních dnech aktivity Michala Horáčka, kandidáta na prezidenta České republiky, v souvislosti s oficiální návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v USA začátkem dubna 2017. Sledovali jsme i reakce "Pražské kavárny" na tuto návštěvu, kterou s námi sledoval celý svět.

Horáček totiž před časem veřejně uvedl, že oficiální návštěva našeho prezidenta Miloše Zemana v Číně jej přivedla k definitivnímu rozhodnutí kandidovat na prezidenta České republiky! Něco v tom smyslu, že toto byla poslední kapka, kdy číše přetekla a že takhle to dál nejde se stýkat s představiteli nedemokratické země. Jak jinak, než nedodržování lidských práv v Číně je pro Horáčka ta hlavní pohnutka pro kandidaturu na prezidenta.  

Mnoho lidí si také jistě pamatuje, co tady vyváděli "za sprasky" lidé kolem Horáčka, Pražské kavárny a různí pohrobci bývalého prezidenta Havla při návštěvě čínského prezidenta v České republice v termínu 28.-30.3.2016. Pamatujeme si pány Kalouska a Schwarzenberga, jak málem vypadli z okna s tibetskou vlajkou, jak se strhávali čínské vlajky, rozvíjeli protičínské transparenty aj.

A tak jsme se nyní skutečně dobře pobavili na účet kandidáta Horáčka, Pražské kavárny a různých "Havloidů"! Jejich reakce na tuto návštěvu v USA byla nulová! Čistá nula! Možná, že Horáček plakal doma tiše někde v koutku, ale žádná protestní demonstrace před americkým velvyslanectvím se nekonala, žádné otevřené dopisy ambasádě USA či veřejné prohlášení o lidských právech. Nic! Ochránci lidských práv se zavřeli doma!

A hlavně nás pobavilo prohlášení amerického prezidenta Trumpa na průběh jednání. Americký prezident Donald Trump totiž ve čtvrtek večer, dne 7.4.2017, ve svém floridském sídle Mar-a-Lago přijal čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Trump si po prvních rozhovorech pochvaloval přátelskou atmosféru. Doslova pro média řekl:

„Je to velká čest mít ve Spojených státech prezidenta Číny a jeho neuvěřitelně talentovanou manželku - velkou, velkou celebritu v Číně a skvělou zpěvačku. Už jsme vedli dlouhou diskusi a zatím jsem vůbec nic nezískal,“ pronesl žertem Trump a dodal: „Vidím ale, že se mezi námi rozvinulo přátelství, a myslím si, že časem to bude velice, velice skvělý vztah a já se na to těším!“

A tak se ukazuje trapnost a malost všech těch plamených vyjádření na adresu lidských práv v Číně. Tak jako za dob Václava Havla tato aktivita tady v Česku nápadně "šmachťá" na jednu nohu. Lidská práva neplatí v jejich pojetí pro všechny stejně, jen pro někoho! Na smůlu pro ně, jejich bývalý sponzor a tahač provázků, americký velvyslanec v ČR Andrew Schapiro dostal okamžitě s nástupem Trumpa "padáka" a mnohé je najednou jinak. 

A tak má Michal Horáček o čem přemýšlet. Dal si teď gól do vlastní branky, jeho politické projevy jsou stejně jako předtím jednostranné a né univerzální, rovné pro všechny.

Horáček je absolventem Filosofické fakulty tady v Plzni se zaměřením na antropologii, kterou absolvoval dálkově, jako rychlobruslař. Budeme i nadále sledovat jeho aktivity.