Dostanou váleční štváči zelenou?

19. 4. 2017

Volby do Poslanecké sněmovny se blíží. Alespoň podle předvolebních slibů stran vládní koalice. Pro většinu občanů jsou alfou a omegou v kapitalistické společnosti peníze, a tak i »pozlátka« směřující k jednotlivým kategoriím voličů jsou takto směřovány. Senioři se možná dočkají v příštím roce navýšení starobních důchodů minimálně o 500 Kč, které prosazuje kapitán potápějícího se Titaniku v dresu ČSSD. Finančně si polepší rodiny s více dětmi a hranice deset procent pro vstup KDU–ČSL do Poslanecké sněmovny v příštím období nebude snad tak v nedohlednu.

Zřejmě jedinou stranou, jejíž program bude zaměřen i k zachování míru, bude KSČM. Pro ni je zažehnání válečné hrozby dlouhodobou záležitostí, nikoliv jen předvolební slib. Jasným příkladem je například petice za vystoupení naší země z NATO.

ČR se díky spojeneckým závazkům a některým »politickým jestřábům« stále více zaplétá do válečných operací tohoto agresivního útočného paktu plnícího zadání USA. Je možné ale hovořit o mírové politice Spojených států amerických, které za poslední dvě století vyprovokovaly nebo se podílely na téměř 300 válečných konfliktech?

Historie bývá nekompromisní. Snad bude neúprosná i v případě nejenom Havlova známého humanitárního bombardování v rámci operace Spojenecká síla, které se uskutečnilo bez souhlasu Rady bezpečnosti OSN a vyžádalo si na 10 000 obětí mezi jugoslávskými vojáky, tisíce mrtvých a desítky tisíc zraněných civilistů. Stejného osudu se možná dočká i »slavná« česká rodačka ve službách americké diplomacie M. Albrightová. Ta se nedokáže smířit se skutečností, že Sibiř je velká a suroviny patří pouze jedné zemi - Rusku. Navíc v době, kdy americký dolar začíná ztrácet na významu a miliony občanů této »vůdcovské« země je odkázáno na potravinové lístky. Některé české politiky, kteří jsou ochotni ve prospěch válečného zničení Ruské federace udělat cokoliv, najdeme bohužel i v současnosti.

Váleční štváči z TOP 09 – Schwarzenberg, Štětina či Ženíšek, stejně jako Füle, dostali zákaz vstupu na ruské území v souvislosti s jejich aktivní účastí na kyjevském puči Majdanu. Další hvězda této pravicové strany Langšádlová přispěla svým výrokem, že jaderná válka s Ruskem by byla bojem za svobodu! Škoda, že Hirošima se nestala pro paní poslankyni odstrašujícím příkladem.

Válečná ostrost ke škodě ODS nechybí ani poslankyni Janě Černochové, která si nezadá se zapadlou stranickou hvězdou Miroslavou Němcovou. Její snaha uvést do reality vyčlenění částky ve výši dvou procent hrubého domácího produktu na obranné výdaje zatím ale v Poslanecké sněmovně podporu nezískala.

Její jméno spolu s dalšími poslanci – Ivanem Gabalem (nestr. za KDU-ČSL), předsedou sněmovny Janem Hamáčkem (ČSSD), Davidem Kádnerem (VV), ministrem obrany Martinem Stropnickým (ministr obrany, ANO) a Markem Ženíškem (TOP 09) - je připojeno i u návrhu umožňujícího v rámci naší Ústavy rychlejší nasazení našich vojáků »na záchranné operace«.

Mgr. Miroslav KAVIJ, předseda Plzeňského KV KSČM
Haló noviny 19. dubna 2017