Zoufalí »politici« občas dělají zoufalé činy…

30. 4. 2017

Vznik další nové strany naznačuje, že poslanecké volby se kvapem blíží. Tentokrát se o přízeň voličů uchází nová politická platforma pod zkratkou SPIN, znamenající SPravedlnost a Inovace, v jejímž čele se objevují staří, dobře známí matadoři 90. let - Michael Kocáb, Hana Marvanová a Jan Kalvoda. K plnému hvězdnému obsazení schází snad už jen Michael Žantovský, Jan Ruml či Martin Bursík.

Jak naznačuje název uskupení, jeho snahou bude spravedlivější a inovativnější společnost. Prostředkem k dosažení cíle se má stát »restart demokracie«, zrychlení soudního řízení a reforma trestní politiky.

Při zhlédnutí skladby osvícených jmen, rádoby politiků, napadá nejen mne i jiný, výstižnější výklad zkratky zmíněného uskupení.

SPIN - Strana Podvodníků Ignorujících Národ. A ve spojitosti se jménem Michala Kocába i další název, při kterém by zavzpomínali a nejednu slzu uronili bývalí akcionáři kupónové privatizace - TREND 2017. Lepší to není ani s dalšími, dnes téměř zapomenutými jmény. Jan Kalvoda po rezignaci z postu ministra spravedlnosti pro přisvojený titul, se jako »tvrdý« právník více »proslavil« coby vystupující proti českému státu v kauze Diag Human, ohledně státní zakázky na obchod s krevní plazmou. Hana Marvanová, bývalá poslankyně ODS a US se léta angažovala v soudní kauze vytunelovaných staveb bytových domů. A co pro lidi vymohla? Nic. Výsledkem bylo zabezpečení jejího slušného dlouhodobého finančního příjmu za zastupování.

SPIN bude i spolupracovat s Kroměřížskou výzvou, hledající kandidáta na prezidenta. Jejím největším favoritem se zřejmě stane exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, politický turista vystřídající nejednu stranu.

Není nepravděpodobné, že pro větší zviditelnění SPINu využije pořad Jana Krause a jako znělku Kocábův song Snaživec.

Věřím, že česká společnost si zaslouží víc než happeningy, petice, prohlášení, výzvy a iniciativy, které nám budou platformou SPINu vnucovány, včetně mediální podpory nezávislosti Tibetu a fašizujícímu dění na Ukrajině.

Ponechme na voličích, jak je staronový »výkvět« české demokracie mající za sebou stíhání za tunelování a podporu tunelářů, osloví a dokáže získat.

 

Autor: 
Mgr. Miroslav KAVIJ, předseda Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
Haló noviny