ANO 2011, a kdo dál?

7. 5. 2017

Nedávný víkendový průzkum volebních preferencí politických stran, stejně jako předešlé, naznačují, že o vítězi nadcházejících voleb do Poslanecké sněmovny je rozhodnuto. Hnutí ANO Andreje Babiše navzdory všem skandálům a šrámům svého šéfa míří ke svému historickému volebnímu vítězství.

Na voliče ANO nezabrala žádná z jeho kauz. Čapí hnízdo, daňové úniky v souvislosti s využitím korunových dluhopisů, ani záhadné koupě a prodeje firem majitele Agrofertu. K získání nových voličů by Babiš paradoxně dokázal těžit i ze svého případného odvolání z pozice ministra financí, o kterém v pudu sebezáchovy své ČSSD reálně uvažuje premiér Bohuslav Sobotka. Navíc jeho skandály jsou slovními výroky chráněny i prezidentem České republiky Milošem Zemanem.

A tak pouze zásadní osobní selhání, aféra, která by zpochybnila váhu Andreje Babiše jako osobnosti, či způsob jeho zbohatnutí, by mohlo způsobit, že v konečném volebním zúčtování šéf státní kasy nějaké to procento ztratí. Neznámou pouze zůstává, s jak výrazným volebním výsledkem se vítězné ANO bude po volbách chlubit a s kým sestaví novou koaliční vládu. Každá strana, která bude přizvána k rozhodování o budoucnosti a směřování vývoje republiky v dalších čtyřech letech, si musí uvědomit, že bude jen a pouze chudou nevěstou.

Pro strany, které ale v popřevratovém období měly možnost vládnout, se vstupenka od ANO stane lákavou, a zřejmě i akceptovatelnou. Bez ohledu na jejich předešlou negativní předvolební rétoriku k vytvoření možné povolební koalice.

V jiné pozici bude KSČM. Pro ni je programovým cílem - dle jejích stanov - socialismus, prosperující a sociálně spravedlivá společnost, zabezpečující lidem důstojnou životní úroveň a prosazující bezpečnost a mír. KSČM navíc jako jediná z parlamentních politických stran trvale usiluje o výstup České republiky z útočného vojenského paktu NATO a jen těžko vymění pár honosných míst ve vládě za svůj dlouhodobý cíl v oblasti zahraniční politiky. Je tedy myslitelné, aby se KSČM zaprodala straně, která by chtěla řídit stát jako firmu a z tohoto pohledu by nejraději provedla demontáž zbytku sociálního státu? Straně, jejímž jediným ukazatelem je ekonomický zisk? Není a nikdy nebude.

 

Autor: 
Mgr. Miroslav KAVIJ, předseda Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
Haló noviny, 6. května 2017