Demokracie v podání Báry Štěpánové a »pražské kavárny«

18. 5. 2017

Zná herečka Bára Štěpánová skutečný význam slova demokracie? Pokud ne, je to přinejmenším divné, když se za tyto ideály angažovala v době majetkového a politického státního převratu v roce 1989. Zřejmě ale neměla důvod nad ním přemýšlet. V nejšťastnějším polistopadovém období jejího života se totiž mohla bezstarostně prohánět před zraky zachránce českého národa prezidenta Havla na koloběžce po Pražském hradu. Že se časy mění, věděla již dávno i Marta Kubišová. Po více než 27 letech dostává současný politický systém na frak a demokracie v České republice začíná být ohrožena. A kdo jiný by měl přijít na její záchranu než umělci. Stejně jako dříve!

Pro Báru Štěpánovou parketa jako stvořená. Dobrou herečkou nebyla v dřívějších dobách, natož nyní. O mizivých hereckých příležitostech nemluvě. Snad je zúročí její současná politická angažovanost!

Po »blýsknutí« se v jednom dílu kontroverzního pořadu Show Jana Krause, ve kterém se s dalšími známými osobnostmi tvrdě vyjádřila proti prezidentovi Miloši Zemanovi, se na začátku dubna jako jedna z mála lidí zúčastnila demonstrace nazvané »Oslava Babišových daní« před Generálním finančním ředitelstvím.

Zatím posledním jejím zviditelněním bylo vystoupení na Václaváku 10. května, kde svým spoluobčanům na akci nazvané »Proč? Proto!« řekla, co si myslí o Andreji Babišovi a o prezidentovi Miloši Zemanovi. Nebylo by na škodu věci ale připomenout občanům, co je přímé porušení demokracie, které skutečně škodí lidem a státu? Poukázat na rozkradení republiky v »přímém přenosu«? Na finanční megadar nenasytné církvi v podobě církevních restitucí? Na členství republiky bez vypsání referenda v agresivním útočném paktu NATO, které napadlo Srbsko, vyvolalo válku v Jugoslávii, bez mandátu OSN okupovalo Irák, Libyi a další státy? Na podporu pražské kavárny fašismu na Ukrajině? Připomenout milion našich obyvatel žijících pod hranicí chudoby, a další milion těch, kteří »zápasí« s exekucí?

Netroufám si říci, zda pro většinu národa největším nebezpečím je Zeman, Babiš, Sobotka, či někdo jiný. Pro podstatnou část lidí je to ale kapitalismus v jeho současné podobě, vraždící lidi ekonomicky a přibližující nás do světového válečného konfliktu, zničujícího pro celou planetu!

 

Autor: 
Mgr. Miroslav Kavij, předseda Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
Haló noviny 17.5.2017