Bez obalu s Kateřinou Konečnou 1/2024

9. 1. 2024

100 »úspěchů« vlády

Psát o »úspěších« kabinetu Petra Fialy, o skandálech spojených s pětikoalicí, jen vyjmenovat všechny asociální zákony a kroky, které jsou v důsledku proti zájmu českých občanů, pracujících a jejich rodin by vydalo na speciální vydání našeho týdeníku, ve kterém bychom museli minimálně zdvojnásobit počet stran. Prozatím ale využijeme to, že si europoslankyně, předsedkyně KSČM a lídryně volební koalice STAČILO! dala tu práci a připravila výtah do očí bijících vládních zhůvěřilostí v reakci na její sebechválu.

Kateřina Konečná BEZ OBALU

Zhruba před dvěma měsíci médii probleskla zpráva o tom, jak premiér Fiala zesiluje boj s dezinformacemi povoláním experta z Brna. Společnost pro obranu svobody projevu přitom začátkem prosince zaslala premiérovi otevřený dopis podepsaný padesáti osobnostmi, v němž jej žádá, aby vláda přestala zneužívat pojem dezinformace a postavila se proti cenzuře. I já jsem k němu připojila svůj podpis. Dopis dle očekávání zůstal bez reakce, namísto které zveřejnila ODS ke dvou letům vládnutí bilanční materiál »100 důkazů, že jste zvolili správně« a já mám alespoň jasno, kde by vláda svůj boj proti dezinformacím měla zahájit. Pojďme si konkrétně jednotlivé body rozebrat:

1. Plníme náš závazek vůči NATO. Investujeme do naší obrany dvě procenta z HDP ročně. - Super, takže sponzorujeme válku na cizích územích, ze které profitují mocnosti, zatímco lidé u nás rekordně chudnou. Vláda nakupuje zbraně za desítky miliard – v případě F35 dokonce za stovky –, ale odmítá přidat hendikepovaným, krátí důchody nebo neúměrně zatěžuje pracující.

2. Rekordně investujeme do dopravy. Letos téměř 151 miliard korun na budování nových silnic a železnic. - Ano, ale stále není dokončena ani páteřní část dálnice propojující Prahu s ostatními krajskými městy, nedá se pořádně dostat k sousedům, a zatímco se představuje sci-fi koncepce na rok 2050, tak vlaky mezi Prahou a Brnem reálně zpomalují, i když miliardy létají vzduchem.

3. Zbavili jsme ČR závislosti na ruském plynu. Díky LNG terminálu jsme zajistili dostatek potřebné kapacity z jiných zemí. - Zbavili jsme se závislosti? Vždyť aktuálně třetina plynu, který k nám proudí, pochází z Ruska a jediné, čeho vláda docílila, jsou dvojnásobné až trojnásobné ceny plynu ve srovnání s našimi sousedy. Mimochodem LNG je podle mnohých studií »špinavější« než uhlí. Ale protože tím děláme kšeft USA, tak to asi nevadí.

4. Zvyšujeme rodičovský příspěvek o 50 tisíc korun. Tento bod je neskutečný cynismus. Ve chvíli, kdy kumulovaná inflace za poslední dva roky činila cca 30 %, to nepokrývá ani tuto inflaci. Reálně tedy za vlády pětikoalice rodičovský příspěvek klesl. Naprostou absurditou je, že se netýká dětí narozených do konce roku 2023, tedy ty, na které inflace dopadne nejvíce. Kdeže jsou ti lidovci a jejich prorodinná politika?

5. Máme rozestavěno rekordních 280 kilometrů nových dálnic a silnic 1. třídy. Příští rok otevřeme 112 kilometrů nových dálnic. – To je krásné číslo, i když diskutabilní je, kolik z toho při rychlosti českého řízení má na svědomí skutečně tato vláda. Mimochodem odborníci poukazují, že ty opravdu důležité tahy, jako třeba na Vídeň, už déle než 25 let stojí!

6. Automaticky zvyšujeme platby na zdravotní pojištění. Díky automatickým valorizacím plateb za státní pojištěnce se od příštího roku budou peníze pro české zdravotnictví zvyšovat předvídatelně. – To je pozitivní zpráva, nesměla by ale jít ruku v ruce s rušením rezervních fondů zdravotních pojišťoven, které vnese zmatek a nejistotu!

7. Snižujeme schodek veřejných rozpočtů z 5,8 procenta na 2,2 procenta HDP v roce 2024. Díky ozdravnému balíčku klesne deficit státního rozpočtu v dalších dvou letech o 150 miliard korun. – No, prognózy této vlády je třeba brát s rezervou, neboť jak dopadly letošní prognózy, třeba ohledně daně z mimořádných příjmů, už všichni víme. Každopádně z hlediska ukazatele veřejného dluhu vůči HDP se naše země pod vedením pětikoalice propadla k roku 2013 – tedy o více než 10 let zpět.

8. Opakovaně jsme zvýšili existenční a životní minimum. Rozšiřuje se tím okruh osob, které mohou čerpat podpory navázané na existenční a životní minimum, od nichž vzniká nárok na dávky (například pomoc v hmotné nouzi, porodné, přídavky na děti či příspěvek při pěstounské péči). - Vláda ve skutečnosti odmítla znovu od ledna zvýšit existenční minimum, navzdory tomu, že elektřina v roce 2023 zdražila a další zdražování nás čeká letos. Mimochodem i proto, že vláda přesune poplatek za obnovitelné zdroje (čili většinově poplatek solárním baronům) opět na občany, ačkoli tvrdila v průběhu roku opak. Příspěvek na bydlení dokonce kvůli vládě klesne!

9. Snižujeme počet státních zaměstnanců. Poprvé po 10 letech klesne počet státních zaměstnanců o 11 tisíc. - Nejprve je Fialův kabinet asi musel nabrat, aby je mohl propustit. Často se navíc jedná o rušení neobsazených tabulkových míst. Nehledě na to, že vláda nabrala jen na úřad vlády několik desítek úředníků. O poradcích či náměstcích ani nemluvě. Tam to ovšem funguje stylem – já na bráchu, brácha na mě.

10. Přispíváme na rekonstrukce domů. Program Oprav dům po babičce nabízí až jeden milion korun předem s bonusem 50 tisíc Kč za každé dítě na opravu rodinného domu spojenou s energetickými úsporami. – Tento program, který se naoko tváří jako pomoc zejména venkovu, je ve skutečnosti vytáhnutí peněz z kapes všech. Takže třeba ti, kteří bydlí v nájmu, nebo nemají na dofinancování opravy, budou platit opravy nemovitostí těm, jež na to – lidově řečeno – mají. Mimochodem mnohé státy využily tyto peníze raději na pomoc lidem s vysokými cenami energií – to by bylo spravedlivé, neboť ty se týkají všech. Vrabci na střeše si ale cvrlikají, že neschopný ministr KDU-ČSL Hladík tak chtěl pomoci svým lidoveckým ovečkám s opravami jejich budov… Odborníci také poukazují, že se jedná o program, ve kterém nakonec zaplatíte za rekonstrukci mnohonásobně více, než kdybyste si dům postupně opravovali bez regulí tohoto programu.

11. Zrušili jsme silniční daň za vozidla do 12 tun. – Což je ve světle zdražení PHM a energií naprostá kapka v moři.

12. Rekordně jsme zvýšili průměrný starobní důchod o více než pět tisíc korun. Seniory jsme tak ochránili před vysokou inflací. – Tohle je opět holý alibismus vlády ODS, TOP 09, KDU-ČSL a PirSTANu. Vláda nezvýšila důchody z vlastní vůle, ale proto, že ji k tomu nutil zákon. Skutečnost je dále taková, že vláda tajně obešla zákonné ustanovení a letos v červnu každého důchodce obrala o tisíc korun měsíčně. Poté pro jistotu zákon, který sama porušila, upravila tak, že důchodci budou biti i v následujících letech. Lidé budou pracovat déle a mít menší důchody. Mimochodem právě důchodci pak byli skupinou, která v uplynulém roce byla inflací zasažena úplně nejvíc.

13. Předložili jsme ústavní změnu, která zajistí vyšší ochranu vody a vodních zdrojů. – Jsme moc rádi, že aspoň v něčem se poučili. Jen dodám, že KSČM tyto změny předkládala už v roce 2019.

14. Schválili jsme zákon o národních sankcích vůči zahraničním společnostem a cizincům, kteří se dopustí závažných protiprávních jednání. – Tak snad si zahraniční korporáty nenajdou způsob, jak zákon obejít, podobně jako v případě daně z mimořádných příjmů. Každopádně zatím jsem neviděla jedinou aktivitu pětikoalice k tomu, aby zamezila vyvádění stovek miliard do zahraničí. Přitom kdysi zásadoví Piráti dokonce na tomto tématu postavili jednu ze svých kampaní. Už dva roky vládnou. Výsledek? Nula.

15. Digitalizujeme a zjednodušujeme proces přijímacího řízení na střední školy. Nově bude možné podávat tři přihlášky, u oborů s talentovou zkouškou až pět. Výsledek bude znám v řádu dnů místo dnešních týdnů. – No po tom fiasku, které nastalo letos, kdyby ministerstvo školství neudělalo nic, pak už by to hraničilo se sabotáží.

16. Zákonem jsme ochránili český chmel a finančně podporujeme naše včelaře. – Slova jsou jedna věc, činy druhá. A ty činy jsou takové, že dotace na úl přitom byly sníženy o 56 %.

17. Uzavřeli jsme obrannou dohodu s USA. – To chápu, že pětikoalice vítá. ČR tím totiž zase o kus snížila naši suverenitu. Tato smlouva totiž upravuje podmínky pro pobyt amerických vojsk na území České republiky, v podstatě je zbavuje jakékoli odpovědnosti a Českou republiku kontroly nad nimi.

18. Přispěli jsme ke zřízení nových fotovoltaik na 100 tisících střechách. Do roku 2025 počet zdvojnásobíme. – Vláda by měla řešit především rychlou dostavbu jaderné elektrárny a dále uhelné či plynové elektrárny jako tzv. záložní zdroje – sama fotovoltaika nás energeticky nespasí... všichni navíc víme, jak dopadl fotovoltaický boom v Polsku.

19. Navyšujeme kapacitu v ropovodu TAL. Od roku 2025 nám umožní zastavit dovozy ropy z Ruska. Do stejného termínu jsme si vyjednali výjimku ze sankcí, abychom měli vždy dostatek paliva. - Podíl ropy z Ruska byl přitom letos vůbec nejvyšší od roku 2012... Děsím se proto toho, co může zastavení dovozu udělat s už teď astronomickými cenami.

20. Zrušili jsme periodické lékařské prohlídky u nerizikových povolání. - Je otázka, zda v tomto případě výhody a naprosto minimální úspory převáží zisk z prohlídek jakožto jedné z forem prevence.

21. Schválili jsme dva antibyrokratické balíčky. Usnadní život podnikatelům i občanům, zejména pak ulehčí v jejich povinnostech vůči státu. – Ať se pánové a dámy jdou zeptat k podnikatelům nebo občanům, jak jim za dva roky vláda s byrokracií pomohla. Doporučila bych jim vzít si helmu. Mimochodem třeba odstraňování zbytečného papírování ze života firem přitom kvůli odložení nového zákona o účetnictví nadále vázne.

22. Připravili jsme novelu zákona o státním zastupitelství, která posílí jeho nezávislost. – Snaha krásná, ale státní zastupitelství reportují kritický nedostatek znalců a situaci označují za tragickou a horší než v roce 2021, takže by bylo fajn, kdyby vláda zabrala úplně jinde.

23. Spustili jsme komplexní reformu důchodového systému s cílem zajistit budoucím generacím důstojné důchody. - Reformu, kvůli které – jak jsem říkala – se naši občané stanou zemí s nejvyšším věkem odchodu do důchodu!

24. Systematicky tlačíme na výrobce i prodejce potravin, aby nezneužívali situace a nenavyšovali svoje marže. I v důsledku našeho tlaku začaly ceny potravin konečně klesat. – To asi myslí v německých řetězcích, jinak si nedokážu představit, za jakého stavu mohl toto autor napsat do úspěchů vlády.

25. Zakázali jsme prodej nikotinových sáčků mladistvým. – Jak uvedla Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku III. interní kliniky 1. LF UK a VFN Praha: »Pořád tady máme například cigarety, které jsou taky vysoce návykové, a jsou snadno dostupné, a i když podle zákona by se dětem neměly prodávat, tak víme, že tady je asi čtvrt milionu kuřáků, kterým ještě není 18 let. Takže já bych preferovala jeden komplexní zákon na kontrolu tabáku podle vzoru Rámcové úmluvy o kontrole tabáku Světové zdravotnické organizace.

26. Zvládli jsme začlenit desetitisíce ukrajinských školáků do českého vzdělávacího systému. – Další věc, která se děje spíše navzdory státu než díky státu. Nehledě na problémy, které to do našeho školství přináší – stačí promluvit s řediteli škol.

27. Zahájili jsme zásadní modernizaci české armády. Mimo jiné jsme pořídili moderní bojová vozidla pěchoty, nejmodernější letouny F-35, víceúčelové vrtulníky Viper a Venom a další akvizice probíhají. – O předražených zakázkách a nepřiměřeném zbrojení v podání Fialovy vlády vás na svých sociálních sítích informuji průběžně. Každopádně ve chvíli, kdy rapidně vzrostl počet domácností žijících v ohrožení chudobou, se chlubit nákupem hraček« na zabíjení, je vrchol cynismu.

28. Zjednodušujeme život řidičům. Nahradili jsme dosavadní dva technické průkazy jedním a zrušili povinnost vozit ho s sebou v autě. - Asi to poslední, co lidi v této zemi trápí. Ale ani tuto maličkost – jak ukazují první dny reality – nedokázala neschopná pětikoaliční vláda zvládnout bez problémů. Spousta řidičů například poukazuje na problémy s alternativními rozměry disků a pneumatik, které dříve byly uvedeny právě ve velkém technickém průkazu.

29. Zastropovali jsme ceny energií. A pomohli tak domácnostem i firmám zvládnout energetickou krizi. – Autoři 100 úspěchů vlády jsou velcí vtipálci. Každopádně pětikoaliční politici zastropovali pozdě a vysoko. Navíc ceny kvůli rozhodnutí Energetického regulačního úřadu v tomto roce s velkou pravděpodobností klesat nebudou – navzdory prozatímnímu trendu trhu.

30. Klademe důraz na vzdělání. Na knihy, učebnice i e-knížky bude platit nulová sazba DPH. - O podpoře vzdělávání podle mě mnohem víc vypovídal způsob, jakým se premiér Fiala postavil k nedávným protestům školských pracovníků.

31. Prosazujeme štíhlý stát. Pro rok 2024 jsme snížili celkové výdaje na platy státních zaměstnanců o dvě procenta a provozní výdaje ministerstev o pět procent. – Zase taková manipulace. Jen připomenu, že propuštěných úředníků je zatím jedno procento oproti slibovaným třinácti.

32. Zrušili jsme 10 tisíc zbytečných právních předpisů. – Tleskám. Zrušili deset tisíc z dvou milionů. Tedy celých 0,5 %.

33. Zajistili jsme rekvalifikace pro zájemce o práci, a to především v oblasti digitalizace, abychom včas posílili kompetence pracovníků a Česko nebylo »montovnou«. - Fialova vize high-tech Česka podle komentátorů: »Jde o vizi, ve které naše země zůstává montovnou, jen místo motorů do Octavií budeme dělat baterie, čipy a navrhovat software autonomního řízení pro druhořadý automobilový závod podléhající koncernu Volkswagen.« Myslím, že od reality to nebude daleko.

34. Připravili jsme novelu insolvenčního zákona. Pomůže lidem dostat se z dluhové pasti. – Opět možná hezká snaha, ale je to řešení důsledku, nikoliv příčiny. Realita je taková, že kvůli politice Fialovy vlády počet zadlužených i celkový objem dluhů rekordně roste.

35. Zahájili jsme revizi sociálních dávek. Stát musí pomáhat zejména těm, kteří to skutečně potřebují. - Smutné je, že o sociální dávky v České republice musí žádat čím dál více lidí a celkový objem vyplacených dávek trhá rekordy. Je to projev nemocného státu a ukázka šílené vlády pětikoalice.

36. Digitalizujeme služby státu. Rodičovský příspěvek lze vyřídit na 15 kliknutí. Od prosince spustíme možnost on-line žádosti o důchod. - Žádost sice člověk vyřídí za 10 minut, na důchod pak ale stejně čeká půl roku, jak ukazují konkrétní příběhy lidí.

37. Omezujeme dotace pro největší zemědělské firmy. Více podporujeme malé a střední farmy. – No, právě ceny energií můžou být pro malé zemědělce likvidační.

38. Zrušili jsme zbytečnou povinnost potravinářských průkazů. Nijak totiž nereflektovaly skutečný zdravotní stav držitele. – Je otázkou, zda místo úplného zrušení nemělo dojít k omezení profesí, ve kterých byl potravinářský průkaz potřeba, nebo systém jejich fungování. Do potravinářství se teď mohou dostávat lidé bez jakékoliv zdravotní kontroly.

39. Finišujeme nové rámcové vzdělávací programy. Omezíme biflování a prosadíme moderní výukové metody. První školy se jimi budou řídit už v příštím školním roce. – Škrty ve školství vypráví bohužel trochu jiný příběh než ten, který si napsali vládní propagandisté. I podle samotných škol budou dopady připravovaných změn devastační. Bez peněz se kvalitní vzdělávání dělat nedá.

40. Vypracovali jsme novou bezpečnostní strategii ČR. Jako hrozby a výzvy pojmenovává Rusko a Čínu. S oběma zeměmi jsme revidovali dosavadní vztahy. – Rozumějte – s USA na věčné časy. Ekonomické dopady této jednostranné politiky brzy pocítíme všichni.

41. Umožnili jsme seniorům, nízkopříjmovým domácnostem a lidem s handicapem získat výhodné dotace na energetické úspory. – Tak proto zvýšení DPH za dřevo zdraží lidem na venkově vytápění o tisíce?

42. Zvyšujeme bezpečnost na silnicích. Zavádíme řidičák na zkoušku, možnost řídit s mentorem už od 17 let a také zpřehledňujeme bodový systém. – Je otázkou, zda zrovna toto zvedne bezpečnost. Bezpečnost by zvedlo zkapacitnění mnohých tahů a více policistů na cestách. Je též otázka, zda by se neměla se snížením věkové hranice pro zisk řidičáku snížit i hranice trestní odpovědnosti..

43. Zavedli jsme úsporný tarif. A pomohli tak překonat domácnostem prudký růst cen energií. - Pomohli překonat? Jako vážně?

44. Omezujeme daňové úniky nadnárodních korporací. Během předsednictví jsme prosadili globální daň ve výši minimálně 15 procent. - Jak se daří výběr daní od nadnárodních korporací, ukázala daň z mimořádných příjmů, ze které si banky udělaly trhací kalendář. Nadnárodní byznys má z ČR pokladničku a vláda místo toho, aby si šla pro peníze tam, kde jsou, se rozhodla nechat zaplatit krizi seniory, rodiny s dětmi a pracujícími.

45. Zlepšujeme podmínky pro práci v justici. Připravili jsme sérii novel zákonů, které zlepší práci soudů, soudců i advokacie. – Aha, tak už se zkrátila průměrná doba od začátku soudu do pravomocného rozhodnutí?

46. Investujeme do dětských skupin. V příštím roce zavedeme také sousedské dětské skupiny po vzoru Rakouska či Německa. – Podle dat je patrné, že dětské skupiny vznikají tam, kde je nedostatek školek. I když původně vznikly spíše jako doplněk v rámci systému, dnes školky substituují, což není kýžený efekt. A rozhodně se nedá hovořit o nějaké alternativně k mateřským školám.

47. Zjednodušili jsme žádosti o příspěvek na bydlení. Ten jsme zpřístupnili širšímu počtu občanů. - Protože jej kvůli vašemu tragickému vládnutí čím dál více lidí potřebuje. Je neuvěřitelné, že se vláda de facto chlubí svým neúspěchem. Navíc, jak jsem už řekla, v příštím roce tento příspěvek klesne!

48. Zavedli jsme jednorázový příspěvek na dítě ve výši pět tisíc korun. Navýšili jsme také přídavky na děti. – A zároveň nebyli schopní říct, koho se příspěvek bude vlastně týkat.

49. Sázíme nové lesy. Jen loni se podařilo vysadit celkem 226 milionů stromků. – Tomuto skutečně fandím…jen bych nedala ruku do ohně za to, že v tom vězí zase nějaká malá domů.

50. Rozšiřujeme kapacity základních škol. Zvyšujeme počet lyceí a připravujeme nové typy škol – polytechniky. - Málo. Místa na základních i středních školách nadále chybí.

51. Zvyšujeme zapojení českého obranného průmyslu do vyzbrojování naší armády. Díky nové obranné strategii. - Vaše válečné choutky jsou už všem občanům dobře známé. Škoda, že zbrojařský průmysl je jeden z mála, komu jde Fialova vláda na ruku!

52. Digitalizujeme dopravní agendy. Pro občany i podnikatele jsme spustili Portál dopravy, který poskytuje on-line řadu služeb, jako je například výměna řidičského průkazu. - Portál, pro který jsou běžné i dvoutýdenní výpadky…

53. Zvýhodnili jsme zkrácené úvazky a nastavujeme jasná pravidla pro home office. Pomáháme tak rodičům sladit práci s rodinou. – Tomuto se zástupci firem naprosto vysmáli, neboť podle nich Jurečkova novela kvůli nízkému zvýhodnění a přílišné byrokracii žádný reálný dopad neměla.

54. Masivně investujeme do naší energetické bezpečnosti. Získali jsme pod kontrolu státu celý přepravní řetězec plynu od LNG terminálu přes páteřní plynovody po zásobníky na území České republiky. - Na cenách to není vidět a u LNG se již začínají objevovat studie, dle kterých je pro Zemi emisně horší než spalování uhlí. Mimochodem nákupem plynovodů – jak se ukazuje – vláda pomohla spíše kanadským důchodcům a německé pojišťovně, protože s jejich nákupem převzala i dluhy této společnosti v celkové hodnotě několika desítek miliard korun. Jak typické pro vládu ODS, TOP 09, lidovců a PirSTANu – bankám a cizím státům dokáže pomoci, na vlastní kašle.

55. Skoncovali jsme s nechvalně známou praxí zaklekávání. Namísto toho budujeme efektivní, moderní a vstřícnou Finanční správu. – Ona totiž na podnikatele zaklekla hlavně tragická vládní politika.

56. Zavedli jsme větší transparentnost v informování veřejnosti o rozhodování soudů. - Možná by to s tou transparentností ještě chtělo trochu doladit, ať z toho zase brzy není nějaké mrzení jako v případě čtení rozsudku Dominika Feriho, kde se losovalo, které televizní štáby budou do soudní síně vpuštěny.

57. Naše Milostivé léto umožnilo dlužníkům splatit dluhy vůči státu. Historicky poprvé bez nedoplatků za penále a příslušenství. - Ani Milostivé léto očekávání nenaplnilo. Ze 400 tisíc exekucí vyřešilo v prvním kole pouze 3 procenta, ve druhém kole se hlásil už jen jeden dlužník z tisíce.

58. Systematicky digitalizujeme služby státu v sociální oblasti. – Pořád posloucháme, jak se digitalizuje, stát ale u příspěvků pořád doufá, že si lidé zjistí všechno sami, a pak i přes digitalizaci na vyřízení žádosti často čekají dlouhé měsíce. Je tedy celý proces vyřízení žádostí díky digitalizaci snazší? Mnoho z těch, kterých se to týká, jsou přesvědčeni o opaku.

59. Prosadili jsme významné zapojení českého zbrojního průmyslu do vojenské pomoci Ukrajině. Financované je západními zeměmi. – O tom jsem hovořila před chvílí. Kdy se dočkáme bodu, ve kterém se vláda pokusila přispět k příměří?

60. Schválili jsme 10letý plán výstavby dopravní infrastruktury. Obsahuje také nové vysokorychlostní tratě. – Co do zpoždění vlaků, patříme už teď k nejhorším v Evropě, v infrastruktuře jsme za vyspělým světem možná desítky let a plánované projekty se odkládají jeden za druhým… pokud se v České republice někdy dočkáme rychlotrati, rozhodně to nebude zásluha této vlády!

61. Finalizujeme novou státní energetickou koncepci. Jízdní řád pro českou energetiku na další desetiletí bude počítat s rozvojem jádra i obnovitelných zdrojů a postupným útlumem uhelné energetiky. - I vzhledem k novým zjištěním by se uhlí jakožto energetická alternativa nemělo zcela zavrhovat. Stát by se měl starat hlavně o to, aby u nás vytěžené uhlí mohli využívat především naši občané. Lidé potřebují levnější energie hned. Vládní koncepce jim účty nezaplatí.

62. Zrušili jsme EET. A prodloužili lhůty na podání kontrolního hlášení. Podnikatelé už nejsou sprostí podezřelí. - Ačkoliv experti doporučovali dobrovolný režim. »Zrušením EET se vláda vědomě zbaví nástroje, který by mohl pomoci ke znovunastartování výběru daní od malých a středních podnikatelů. Systém by současně mohl s drobnými úpravami posloužit jako platforma pro vydávání a ukládání elektronických účtenek, tedy přispět k významnému posunu v digitalizaci české ekonomiky,« uvedl Miloslav Rut, partner společnosti Moore Technology CZ. Tady o digitalizaci vláda mlčí.

63. Doháníme dluh Babišovy vlády v přijímání unijní legislativy. Za necelé dva roky jsme deficit snížili na třetinu. Hrozba pokut se tak výrazně zmenšila. - Jo, a když už tu unijní legislativu přijmete, mohli byste se jí taky začít řídit, ne jako v případě prvního whistleblowera, se kterým Pablo na spravedlnosti zametl, když chtěl nahlásit korupční jednání.

64. Důchodová reforma oceňuje rodiče. Kdo pracuje a má děti, bude mít vyšší důchod. - To určitě moc ocení ti, kteří třeba děti mít nemohou, a tím pádem nebudou mít v důchodu ani rodinu, která by je finančně podpořila. Přínos i podle ekonomů velmi sporný.

65. Změnili jsme systém voleb do rad České televize a Českého rozhlasu. Zajistili jsme tak jejich větší politickou nezávislost díky kontrole Senátem. – Abyste tomu rozuměli správně - větší moc Senátu, ve kterém má vládní koalice většinu. Věří snad někdo tomu, že to není účelová změna?

66. Spustili jsme Fond Ukrajina. České firmy tak mohou opět vyvážet na Ukrajinu bez platebních rizik. - Obnova Ukrajiny snad trápí tuhle vládu více než vlastní spálená země, která po ní zůstane.

67. Učitelům budeme garantovat platy ve výši 130 procent průměrné měsíční mzdy. - »Budeme« je v tomto případě asi všeříkající… dopadne to stejně jako se všemi vašimi sliby, viz citace ministra školství Beka: »Otevřeně říkám, že učitelé nebudou brát 130 procent aktuální průměrné mzdy v příštím roce. Bude to podle našich odhadů nějakých 113 procent, Je to dáno tím, že jsme v ekonomicky neklidné době. Výpočet podle minulého roku by v klidnějších ekonomických časech, kdy není vysoká inflace, nebyl tak daleko od reality, jako je to tentokrát.« Sami jste tak učitele o tyhle peníze připravili svou nekompetentní politikou, nevážená vládo.

68. Podporujeme přechod na obnovitelné zdroje energie. Za rok se nově instalovaný výkon fotovoltaických elektráren zvýšil téměř o 50 procent. – A vyřešilo to energo krizi? Klesly domácnostem ceny energií?

69. Zjednodušujeme daně. Zavádíme jen dvě sazby DPH a rušíme 22 daňových výjimek. - Od kdy je zjednodušujeme synonymem pro zvyšujeme? Aneb další prolomený předvolební slib.

70. Prosadili jsme novelu zákona o ochraně spotřebitele. Lépe tak chráníme zranitelné skupiny obyvatel, včetně důchodců a rodin s dětmi. - Chráníte asi jako ministr Výborný, který doufá, že spotřebitele před dalším zdražováním ochrání jeho víra. Zmiňovaná novela nedokázala vyřešit ani problém falešných slev a v praxi tak žádné zlepšení nepřinesla.

71. Rozvíjíme sociální podniky a upravujeme legislativu v oblasti sociálního podnikání. - Aha a slíbený zákon o sociálním podnikání po dvou letech vládnutí nikde. Za tohle může kdo?

72. Zvládli jsme poslední velkou vlnu covidu. A to bez zákazů a lockdownů. – To se opravdu chcete chválit i covidem? Vzhledem k tomu, co ukazují současná data, úplně směšné.

73. Společně jsme zvládli největší uprchlickou vlnu od 2. světové války. A zapojili tisíce Ukrajinců do pracovního trhu. - Znovu spíše zbožné přání než realita. Doposud neexistuje žádná dlouhodobá koncepce integrace ukrajinských uprchlíků do naší společnosti. Odborníci proto varují před růstem šedé ekonomiky a vyloučením Ukrajinců na okraj společnosti, které povede k nárůstu kriminality.

74. Zahájili jsme tendr na dostavbu Dukovan. Léta odkládaný minulými vládami. - S vyloučením zemí disponujících technologiemi na levné dostavení z politických důvodů, což ve svém výsledku v budoucnu opět zdraží energie koncovým odběratelům, tedy občanům České republiky. Dukovany potřebujeme, ale občané by v celé věci neměli být v roli rukojmích v rámci geopolitického boje.

75. Snižujeme DPH na potraviny. Z 15 na 12 procent. Pomáháme tak k jejich zlevňování. - I stokrát opakovaná lež zůstává lží.

76. Prodloužili jsme náhradní výživné o další dva roky. Pro rodiče, kterým bývalý partner nehradí náklady na výživu potomka. - Zálohové výživné prosazovala KSČM jako první strana už v roce 2016, tedy ještě v době, kdy předseda lidovců Bělobrádek zastával názor, že si opuštěné ženy raději mají najít nového chlapa.

77. Zahájili jsme digitalizaci matrik. Rodinám zjednoduší komunikaci s úřady v případě klíčových životních událostí. – K tomu ovšem nevážená vláda nějak zapomněla dodat, že poplatky za spoustu běžných úkonů, jako je např. vydání rodného listu, se zvýší až trojnásobně.

78. Podporujeme historickou paměť. Budujeme památník romského holokaustu v Letech u Písku a rekonstruujeme Památník ticha v areálu nádraží Praha-Bubny. - Připomínat by se mělo také to, jak stát kvůli lidoveckému ministru Hermanovi zaplatil za odkup vepřína v Letech šestinásobek jeho reálné hodnoty. Vše projednáno tajně.

79. Pracujeme na spuštění těžby lithia. Nejlépe už v roce 2026. Jde o strategický projekt důležitý pro budoucnost české ekonomiky. - Navzdory výtkám starostů, s kterými se vláda navíc odmítá o situaci byť jen bavit!

80. Připravili jsme nový zákon o výzkumu. Vědcům sníží byrokratickou zátěž a posílí přenos vědeckých poznatků do praxe. – O tom, že jste ubrali peníze vědě a výzkumu, vědecká pracoviště se mají slučovat a rušit a má se snížit autonomie výzkumných ústavu, kvůli čemuž se vědecká obec bouří, považujete také za úspěch?

81. Důsledně prosazujeme novou podobu migrační politiky. Založená je na masivnější ochraně vnějších hranic EU a odmítání povinných kvót. - Myslíte souhlas s dohodou, v níž je zakotveno rozdělování žadatelů o azyl mezi jednotlivé země tak, aby se ulevilo státům na pobřeží Středozemního moře? A za každého odmítnutého občana naší země mají platit 20 tisíc eur? Tohle má být ochrana zájmů občanů ČR ve vašem podání?

82. Nová zelená úsporám je jednodušší. Pomáhá snižovat výdaje za energie díky renovacím rodinných i bytových domů. - Díky renovacím, na které čím dál větší část obyvatel nemá kvůli vaší politice prostředky. Mluvit ve vašem případě o snižování výdajů za energie chce asi hodně odvahy a sebezapření.

83. Zjednodušujeme podnikání. Pro naše firmy jsme zavedli možnost účtovat v eurech a dalších cizích měnách. - Proto se většina podnikatelů shoduje na tom, že jim vaše vláda hází klacky pod nohy? Viz nová pravidla pro dohodáře či zrušení benefitů?

84. Založili jsme Digitální agenturu. Bude řídit tolik potřebnou digitalizaci českého státu. - Samotné založení Digitální agentury, za jehož přípravu Bartoše kritizovali i její samotní zaměstnanci, by samo o sobě nemělo být úspěchem. Důležité budou výsledky.

85. Zvýšili jsme hranici obratu OSVČ pro povinnou platbu DPH a pro možnost přihlásit se k placení paušální daně. Nyní je pro OSVČ na výši dva miliony korun. - Takže ten, kdo vydělává 150 tisíc měsíčně, platí stejnou daň, jako ten se 30 tisíci měsíčně. Skutečně vyvážená politika. Opět zaslouží velký potlesk tomu, kdo toto vymyslel.

86. Snížili jsme pokuty až na polovinu. Pro menší plátce u kontrolních hlášení. - Stát má tolik peněz, že zrovna u projevů nezodpovědnosti si může dovolit snižovat své příjmy?

87. Sjednocujeme domény webů státní správy. Jednotná doména .gov, která přinese větší přehlednost a také lepší ochranu před kyberútoky. - Ani tohle se neobešlo bez problémů hned při migraci prvních webů. U prezentace informačního systému vlády ODok prohlížeče zobrazovaly varování před neplatným certifikátem. Novému zákonu u kyberbezpečnosti navíc hrozí odklad.

88. Společně jsme zvládli předsednictví EU. Vrátili jsme tak Českou republiku mezi respektované partnery západních zemí. – Chápu, že pochvala od evropských komisařů je pro vládní pětikoalici víc než to, co říkají občané doma. Vládní strany neudělaly skoro nic pro to, aby lidé u nás měli levnější energie či potraviny. Pozitivně bylo naše předsednictví hodnoceno pouze pro pomoc Ukrajině. Směrem k vlastním občanům šlo ale o další vládní fiasko, během nějž vláda P. Fialy schválila mj. zákaz výroby aut se spalovacími motory po roce 2035 navzdory tomu, jak proti tomu Fiala horlivě vystupoval.

89. Operační program Spravedlivá transformace dostane více než 40 miliard korun do regionů. Pomáháme tak vyřešit negativní dopad spojený s odklonem od uhlí v Karlovarském, Ústeckém a Moravskoslezském kraji. – Podle Transparency International tento fond od začátku provází pochybnosti o jeho účelnosti a transparentnosti. Vládě se vyčítá také absence strategického plánování – vláda počítá s odklonem od uhlí v následujících deseti letech, ale žádný konkrétní plán zatím neexistuje.

90. Podporujeme pěstounskou péči. Aby děti vyrůstaly v rodinách. - Způsobem, který se opět nepozdává odborníkům. Navíc, jak je smutným zvykem, s nimi vláda opět komunikuje povýšenecky. Viz reakce ministerstva práce a sociálních věcí na otevřený dopis Profesní komory sociálně právní ochrany dětí, ke které následně komora uvedla následující: »Nabízí se otázka, jaké konkrétní argumenty může kdokoli deklarovat, když na konkrétní dotazy samo MPSV odpovídá slovy ‚několik‘, jako vyjádření konkrétního počtu, na otázku, jaké jsou výstupy, odpovídá slovem ‚různé‘, na otázku, kde jsou zveřejněny výstupy, zní odpověď ‚jsou neveřejné a MPSV je využívá k legislativní činnosti‘, neboli MPSV využívá zřejmě ke své legislativní činnosti nějaké neveřejné materiály, různých závěrů z neformálních skupin, kterých bylo několik. Těžko se k tomuto konkrétně vyjadřuje, když jediné konkrétní pro PKSPOD je, že právě tento způsob jednání a komunikace MPSV s odbornou veřejností je podstata následných problémů.«

91. Nový zákon pomůže zabránit výpadkům léků. Výrobci léků budou mít povinnost zajistit dodávky v případě výpadků, distributoři zase tvořit si rezervy a lékárny zveřejňovat stav zásob některých léků a výpadky hlásit. - Zákon, který podle farmaceutů nic nevyřeší. Neschopnost ministra Válka v zajištění byť základních léčiv, které jsme dva roky svědky, žádný zákon nenahradí.

92. Vyčlenili jsme 98 milionů korun na podporu zakládání energetických společenství. Ta jsou nezbytným předpokladem pro rozvoj komunitní energetiky v ČR. - Komunitní energetika měla být jedním z mnoha hitů této vlády. Realita je ale taková, že se za ní skrývají lobbistické zájmy a ukazuje se, že už teď má vláda s tímto svým »tahákem« přes dva roky zpoždění.

93. Napravujeme historické nespravedlnosti v důchodech. Bezmála o tři tisíce jsme navýšili důchody pro účastníky odboje, naopak komunistickým pohlavárům penzi snižujeme. - Sebrat peníze z důchodů lidem, kterým je dnes často přes 90 let, je od vlády čirý populismus a nový pokus, jak opět oživit primitivní antikomunismus. Směšné. Ráda bych také dodala, že podobný nesmysl nedávno na Slovensku zrušil ústavní soud.

94. Stabilizovali jsme financování sportu a nastavili kontrolní mechanismy pro Národní sportovní agenturu. Zároveň jsme představili systém prioritizace sportů, který přinese větší úspěchy českých barev. - »Rád bych něco slíbil, ale nemůžu,« zmínil Ondřej Šebek, šéf Národní sportovní agentury, ohledně otázek financování ženského sportu v září 2023. Plánované škrty z 6,9 na 5,2 miliardy budou nejspíš konečná nejen ženským kolektivům. Přitom právě na tuto podporu řada svazů a federací začala spoléhat. Stabilizaci si tedy představuji jinak. Handicapovaní lukostřelci, kteří si na to, aby mohli reprezentovat Českou republiku, musí půjčovat a následně splácet dluhy z invalidních důchodů, jsou další smutnou vizitkou této vlády.

95. Posílili jsme kompetence ředitelů škol. Novelou školského zákona se v souladu s platnou strategií vzdělávací politiky 2030+ stanou skutečnými lídry pedagogického procesu. - Podle agentury PAQ Research dosahují lepších výsledků školy s lepšími lidskými vztahy mezi zaměstnanci. Čeští ředitelé věnují nadprůměrné množství času administrativním úkonům, a to až ze 40 % svého pracovního vytížení oproti průměru 29 % ve 23 evropských zemích. Je otázkou, zda posílené kompetence ředitelů škol tento poměr ještě nezvýší. Zároveň prakticky odebírá veškerou autonomii kantorům – ze školského zákona totiž vypadl bod, že si učitelé smějí rozhodovat o svých metodách a formách výuky.

96. Na boj proti suchu dáváme více než 29 miliard korun ročně. – Přesto vod nadále ubývá, v ochraně životního prostředí jsme v EU na chvostu a absenci koncepce v boji proti suchu vyčítají vládě i bioklimatologové.

97. Navýšili jsme pomoc pro zdravotně znevýhodněné. Zvýšili jsme příspěvek na mobilitu, zvláštní pomůcku nebo nákladnou dietu. – Zvýšení příspěvku na mobilitu činí – a teď se podržte – rovných 350 korun měsíčně. Mnohem důležitější příspěvek na péči vláda zvýšit odmítla navzdory tomu, o kolik kvůli inflaci péče zdražila. Mimochodem tento příspěvek nebyl valorizován pět let – asi si každý spočítá, o kolik za tu dobu narostly ceny. I ten nejvyšší příspěvek na péči stačí maximálně na pět hodin asistence denně, ačkoliv mnozí lidé s handicapem ji potřebují mnohem déle. »Za těch pět hodin musí stihnout všechno – péči o svoje tělo, najíst se. A to se nedá,« upozorňuje ředitel Asistence Erik Čipera.

98. Pokračuje výstavba přístavišť pro rekreační plavbu, a to hlavně na Labi. V letní sezóně 2023 je v provozu 11 nových přístavišť pro malá rekreační plavidla a osobní lodě na Labi. - Výstavba přístavišť pro malé a soukromé čluny sloužící často bohatým podnikatelům. Důvod, proč obří železné stěny na krajích řek spousta místních odmítala.

99. Podpořili jsme teplárenství včetně menších kotelen. V období energetické krize jsme vydali 13 miliard korun na zajištění vytápění a teplé vody pro domácnosti. Snížili jsme tak finanční dopady pro občany. - »Snížili« na dvojnásobek či trojnásobek cen ve srovnání se zbytkem V4.

100. Prosadili jsme odchod z postsovětských mezinárodních bank. Z Mezinárodní investiční banky (MIB) a Mezinárodní banky hospodářské spolupráce (MBHS). – Kvůli čemuž nejspíš přijde Česká republika v době napjatého státního rozpočtu o další dvě miliardy. Krásné gesto pětidemolice.

Jak vidíte, drzost této vlády je nebetyčná. Je otázkou, proč podobné kritice nevystavila vládní materiál média – zejména ta veřejnoprávní, která si všichni platíme ze svých peněženek.

Komentář k novoročnímu projevu prezidenta P. Pavla: https://www.youtube.com/watch?v=UrYZVtMVRCk

ARGUMENTACE – proč je korespondenční volba škodlivá: https://www.youtube.com/watch?v=fDRpM103heM

Sestřih debaty CNN Prima News s europoslanci (Alexandr Vonda, Ondřej Knotek a Mikuláš Peksa) o EURU: https://www.youtube.com/watch?v=p1Z8NctO2xY

Novoroční rozhovor pro Bureš TV: https://www.youtube.com/watch?v=sM48vvtc2_4

Rozhovor pro Parlamentní listy: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Pristi-rok-prinese-ve-valce-na-Ukrajine-posun-tusi-Katerina-Konecna-748356

Nejbližší plánovaná setkání s Kateřinou Konečnou a hosty:

  • Středa 10.1. – LITOMĚŘICE – od 17:00 hod, Hotel koliba (Českolipská 2100).
    Hosté: Ondřej Dostál, Jaroslav Komínek, Jan Skalický.
  • Čtvrtek 11.1. – CHRUDIM – od 16:00 hod., Spolkový dům (Palackého třída 490).
    Hosté: Ondřej Dostál, Jan Skalický.
  • Čtvrtek 18.1. – TÁBOR – od 19:00 hod., Restaurace Univerzita (Vančurova 2904).
    Hosté: Ondřej Dostál, Petra Rédová, Jan Skalický, Daniel Sterzik
  • V lednu se dále můžete těšit na debatu v Novém Jičíně (19.1.), Ústí nad Labem (22.1.), Příbrami (25.1.), Karviné (29.1.), Kroměříži (31.1.). 

Přeji Vám, ať je rok s číslovkou 24 na konci pro Vás po všech stránkách úspěšný!

Video: 
Autor: 
Kateřina Konečná, europoslankyně a předsedkyně KSČM
Zdroj: 
KSČM