V Praze se v sobotu 21.1.2023 uskutečnila na Václavském náměstí další protivládní demonstrace. Tuto protivládní demonstraci podpořila i KSČM.

21. 1. 2023

Demonstraci proti Fialovo vládě, která se uskutečnila v Praze na Václavském náměstí, od 13:00 hodin, organizovala iniciativa "Česká republika na 1. místě". Tato celostátní protivládní demonstrace završila kampaň regionálních demonstrací, které se uskutečnily v 10 velkých městech České republiky v předchozích dnech.

Vzhledem k velmi špatnému počasí, v zimě a za stálého sněžení, které znemožnilo účast řady mimopražských demonstrantů, se na Václavském náměstí sešlo méně lidí než loni v září a říjnu. Nicméně kolem 5 až 7 tisíc účastníků vytvořilo výbornou atmosféru vzájemné pospolitosti.

Jako první z řečníků vystoupil na pódiu bývalý předseda vlády Jiří Paroubek. Mj. v závěru svého projevu řekl, že každý má možnost za týden vyslovit svůj názor při volbě prezidenta. »Pokud budete hlasovat pro vládního kandidáta Pavla, tak vyslovíte souhlas s vládní politikou, s vládou ožebračování obyvatelstva.«

Jako druhá se ujala mikrofonu předsedkyně ÚV KSČM a europoslankyně Kateřina Konečná. V úvodu vyzvala přítomné mainstreamové novináře a média, aby o této demonstraci nelhali a uváděli pravdivá fakta. »Jsem moc ráda, že přijeli lidé z Prahy i z celé naší vlasti. Vláda nám tvrdí, že prý rozdělujeme společnost. Ale zároveň razí heslo, že "Praha musí zvítězit nad venkovem". Pravda je však taková, že společnost rozděluje pětikoalice a tomu musíme zabránit,« řekla mj. Konečná. Ožebračování obyvatelstva došlo tak daleko, že někteří nemají ani na cestu do Prahy a to je fialový hnus. Snad tedy alespoň měli možnost sledovat demonstraci doma na streamu a svých mobilech.

»Fialova vláda se totiž bojí, a víte koho? Každá normální vláda by se bála války, ale naše pětikolka se bojí míru. Chcete tedy válku nebo mír? Jsme jako vy všichni na straně míru. Jaký strach chytil mainstream, když byla zveřejněna "iniciativa Mír a spravedlnosti". Vláda dokonce povolala vládního zmocněnce pro národní bezpečnost a neuvěříte, na co přišel: Že Mír a spravedlnost slouží Putinovi! A já si myslela, že mír a spravedlnost slouží nám všem. My chceme mír, prohlásila předsedkyně ÚV KSČM. Poté K. Konečná vyzvala a poprosila přítomné demonstranty, aby podpořili tuto iniciativu, kterou už podepsaly tisíce lidí. Pojďme vytvořit protiválečné mírové hnutí! Abychom vládě jasně řekli, že to co si oni myslí, prostě není pravda. Občané České republiky chtějí mír a ukončení válečného konfliktu na Ukrajině.

Nenechte si naději na mír nikdy a nikým ukrást. Žádnými vysloužilými generály, vládními cenzory, ani fialovým vládním hnusem. Nenechte se do příštího pátku a soboty otrávit. To je totiž to, o co jim jde. Tvrdí, že jsou slušní, ale brání jednomu kandidátovi, aby jezdil mezi své voliče. Tvrdí, že jsou slušní a posílají kandidátovi na prezidenta ostré náboje. To je demokracie v podání pětikoalice a to je demokracie, kterou my tady nechceme,« zakončila K. Konečná své vystoupení.

»Přátelé, už to tady zaznělo, oni z nás mají strach a slibme si, že jim ho naženeme ještě víc,« řekl v začátku svého proslovu Josef Skála, člen KSČM, který kandidoval na prezidenta a jehož představil demonstrantům jeden z moderátorů Petr Bureš, s nímž náš týdeník Naše pravda spolupracuje.

"My nebudeme nikomu kroutit krkem. Nikoho umlčovat, my je prostě přečíslíme a vyhrajeme…" řekl Skála.

A právě proto, jak moc se bojí pravdy, jdou po krku svobodě slova i projevu. Kdyby to bylo tak, že mají monopol jen na to, jak jsou geniální, jak na co sáhnou, udělají dobře – když my víme, že je to přesně obráceně – skousli bychom to a nechali být. Ale oni nám to slovo berou proto, aby jim nikdo nebránil nás zatahovat do války s jadernou mocností. Poprvé v dějinách této země. Takovému hazardu my nikdy mlčet nebudeme! A má-li nás někdo hnát do takového hazardu, musí k tomu vypsat referendum,« dodal J. Skála.

Na demonstraci vystoupila řada dalších řečníků z různých stran a hnutí. Panují mezi nimi politické a názorové rozpory, ale v jednom jsou zajedno:

Pryč s touto asociální vládou pětikoalice a nechť je na Ukrajině co nejdříve skončeno válečné běsnění a nastolen mír!

* * * * * *

Zde je odkaz na informaci z protivládní demonstrace, která se uskutečnila 15.1.2023 v Plzni:

Níže najdete první fotografie ze sobotní demonstrace:

Mediální úsek Plzeňského KV KSČM, Vladimír SLOBODZIAN - Naše Pravda
Demonstrace Václavské náměstí