Nouzové přistání Boeingu Ryanairu v Bělorusku a hysterie kolem toho za účelem vytvořit správné veřejné mínění proti Bělorusku!

24. 5. 2021

Není to tak dávno, co jsme zveřejnili na našem webu informaci, že se běloruským bezpečnostním orgánům spolu s tajnou službou Ruské federace podařilo zmařit přípravu na státní převrat v Bělorusku a na zavraždění běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka ze strany USA a jejich tajné služby CIA, kdy byli zatčeni agenti americké CIA, kteří vše plánovali a koordinovali a kdy jejich porady byly nahrány na videozáznam se všemi detaily na státní převrat v Bělorusku.

Zde je odkaz na článek:

https://plkr.kscm.cz/cs/americka-cia-pripravovala-vrazdu-beloruskeho-pre...

Neuplynul ani měsíc od krachu plánu na zavraždění prezidenta Lukašenka a je zde nový útok na Bělorusko! Tentokrát s letounem irské společnosti Ryanair, které extrémně přistálo v Bělorusku z důvodu hrozby, že na palubě letadla je bomba, která exploduje. To svědčí o jediném. Organizátoři v pozadí jsou mimořádně naštvaní na Bělorusko!

Pojďme se podívat, co se stalo v Bělorusku 23.5.2021 z dostupných informací! Především z běloruských medií!

Letoun irské společnosti Ryanair letící na lince Atény – Vilnius se 123 cestujícími na palubě při vletu do vzdušného prostoru Běloruska vyslal signál o vzniku havarijní situace na palubě letadla. Stalo se tak ve 12:50 hodin běloruského času. Let FR4978 vyslal řídícímu běloruského letového provozu mezinárodně dohodnutý kód 7700, kterým se oznamuje havarijní situace na palubě. Důvodem pro vyslání kódu byla informace, že na palubě je bomba. 

Pilot letounu Ryanairu měl možnost si vybrat extrémně rychle přistát s letounem v sousední zemi, kam to měl blíže, nebo v Minsku v Bělorusku. Pilot letounu ale požádal o přistání v Bělorusku. Dispečer řízení letového provozu nad Běloruskem jeho naléhavé žádosti vyhověl.

Běloruská armáda na základě této informace zdvihla do vzduchu leteckou hotovost na nejbližším vojenském letišti, jednalo se o stíhačku MIG 29, aby pilot stíhačky udržoval s Boeingem Ryanairu vizuální kontakt a mohl informovat pozemní řídící stanoviště o situaci ve vzduchu, a v případě potřeby, aby civilní letoun navedl na přistání na záložním letišti v Minsku. Naprosto standardní záležitost ze strany Běloruska, kdy jde na prvním místě o bezpečnost lidí na palubě letadla, ale i o bezpečnost lidí na zemi.

Letoun Ryanairu proletěl nad běloruskou jadernou elektrárnou, ale i nad několika většími městy, aby poté přistál na letišti poblíž Minsku, hlavního města Běloruska!

Okamžitě bylo aktivováno běloruské Ministerstvo pro mimořádné události, letištní záchranné jednotky, k letištní ploše se sjely desítky hasičských vozů, sanitky, pyrotechnici, kynologové se psi a technika zásahové bezpečnostní jednotky. Naštěstí přistání letounu proběhlo bez problémů. Letoun dosedl na přistávací plochu ve 13:15 hodin místního času.

Poté cestující urychleně vystoupili z letounu na letištní plochu záložního letiště. Letoun i jejich zavazadla byly rychle prohledány, ale žádnou výbušninu se nepodařilo pyrotechnikům nalézt.

Ihned poté prokuratura jednoho minského městského okruhu vydala podnět ke stíhání neznámého pachatele za falešnou poplašnou zprávu s velkými důsledky!

Standardním postupem je to, že se při takové mimořádné bezpečnostní události provede perlustrace všech cestujících na palubě. Při této prověrce  bylo zjištěno, že na palubě byl i bývalý občan Běloruska, který byl již dříve vyhlášen běloruskými státními orgány  jako hledaná osoba v podezření z účasti na terorismu! Jednalo se o 26 letého Romana Protoseviče, bývalého hlavního redaktora běloruského Telegram – kanálu NEXTA LIVE, který žije od roku 2019 v Polsku, kde požádal o politický azyl a který se velmi aktivně z Polska podílel na organizaci veřejných protestů v Bělorusku poté, co v prezidentských volbách v srpnu 2020 vyhrál volby Alexandr Lukašenko. 

Běloruské bezpečnostní orgány jej podezřívají, že je zaverbovaným agentem polské tajné služby, která plní v Bělorusku příkazy britské zahraniční rozvědky MI6. Právě organizace „barevné revoluce“ v Bělorusku v roce 2020 byla podle běloruských orgánů řízena z Londýna a operativně z Polska, přičemž Protosevič se na tom aktivně podílel, což je zdokladováno. 

Nejedná se jen o opozičního novináře a disidenta. Protosevič o sobě uvedl, že se podílel v roce 2014 na akcích na kyjevském Majdanu na Ukrajině. A že nějaký čas působil také v tzv. „karatelné vojenské operaci“ na straně armády Ukrajiny proti vzbouřencům na ukrajinském Donbase!

Protosevič také zveřejnil na svém twiterovém profilu fotografie, jak se v květnu letošního roku, tedy před pár dny, setkal v Aténách, kde údajně trávil pár dní dovolené, se Světlanou Tichanovskou běloruskou prezidentskou protikandidátkou, která kandidovala proti Alexandru Lukašenkovi. Takže celkem zajímavá náhodička z dovolené Protoseviče!?

Mezinárodní pozorovatelé poukazují na klíčový fakt, že to nebyly běloruské orgány či letectvo Běloruska, které by donutily přistát letoun Ryanairu v Minsku, ale že to bylo na přání pilota tohoto civilního linkového letounu pod hrozbou bombového výbuchu na palubě letounu. Dá se to pochopit, piloti i cestující mají své rodiny, děti, příbuzné, nikomu se nechce umřít, všichni se obávají o svůj život! 

Běloruská strana dle jejích slov udělala maximum možného, podle mezinárodních standardů, aby ochránila životy lidí na palubě tohoto letounu i vlastních občanů na zemi pod letadlem. Dokonce Běloruské státní orgány nabídly, že předloží příslušným mezinárodním orgánům v letectví všechny dostupné informace a záznamy z komunikace s letounem Rynairu k nahlédnutí, podle kterých se v této mimořádné situaci rozhodovaly.

Opět se ovšem ukázalo, že představitelům českých státních orgánů stačí zatelefonovat, a aniž by měli představitelé těchto orgánů nějaké věrohodné informace především od běloruských státních a leteckých orgánů v ruce, zapojí se do vyvolávání informační hystérie vůči Bělorusku! Do démonizace Běloruska a jeho prezidenta Alexandra Lukašenka! Česká republika konkrétně prostřednictvím náměstka ministra zahraničí Kohouta veřejně protestovala proti jednání Běloruska? Připomíná to trapné české loutkové divadlo.

Hned ten den, v 19:04 letoun Ryanairu odletěl z Minsku do Vilniusu, kde bez problémů přistál! Aby se letounu nad územím Běloruska „nic nestalo“ na běloruskou vzdušnou státní hranici jej při odletu z Minsku doprovodila stíhací letka běloruského vojenského letectva. 

Roman Protosevič je zadržen v cele předběžného zadržení v Minsku a zřejmě mu bude sděleno obvinění z podpory terorismu a z protistátní činnosti proti Bělorusku. Bude mít možnost obhájit se před soudem!

Když letadlo Ryanairu začalo nouzově přistávat v Bělorusku, Protosevič podle spolucestujících údajně na palubě letounu začal panikařit. Nečekal to a zřejmě měl u sebe dokumenty a v počítači soubory, které byly „velmi citlivé“ a snažil se jich rychle zbavit. 

Mezinárodní pozorovatelé hovoří o tom, že se jej Velká Británie a její tajné služby rozhodly zbavit. Venku za hranicemi Běloruska jim přestal být co platný a jen je stál peníze. V Běloruském vězení bude pro Velkou Británi a její západní spojence užitečnější, jako „disident“ a „statečný opoziční běloruský novinář“ bojující proti tamnímu režimu. Západ tak bude mít důvod, proč útočit na Bělorusko a na prezidenta Lukašenka!

Celá operace se odehrála v předvečer zasedání Evropské komise, které proběhne ve dnech 24. - 25.5.2021. Dá se očekávat přijetí nového kola sankcí vůči Bělorusku a vůči jeho prezidentu Lukašenkovi, který k tomu přišel jako slepý k houslím! 

Můžeme hádat, jak tam budou hlasovat zástupci České republiky?

Bude to podle dosavadních projevů zase česká ostuda, parodie na solidaritu a na demokracii!   

Není to totiž poprvé, co se něco podobného stalo, že civilní letadlo extrémně neplánovaně přistálo v jiné, než cílové zemi, kdy to v jiné podobě udělali Američané, když donutili přistát letadlo s prezidentem Bolívie Morálesem v Rakousku. To když jim zdrhl Edward Snowden s tajnými informacemi a dokumenty, koho USA po celém světě nelegálně špehují! Tehdy se o žádných sankcích vůči Američanůnm nejednalo, ani v Evropě, ani v České republice, protože to přeci udělali naši „spojenci“ v jejich národním zájmu USA!
 

Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
web, www.belta.by, Mediální úsek Plzeňského KV KSČM